Каптагон от Сирия: бизнесът, който пълни джобовете на елита

5494
Каптагон от Сирия: бизнесът, който пълни джобовете на елита
Снимка: iStock

Военновъздушните сили на Йордания все по-често нанасят удари по цели в Сирия, които имат някакво отношение към трафика на наркотици и оръжие. "За политиците в Аман положението сериозно се изостря, тъй като контрабандистите наскоро започнаха да пренасят оръжия и експлозиви през границата и с това устремно увеличиха заплахата за сигурността в Йордания", заяви пред ДВ експерт от Международната кризисна група за Сирия.

Досега Сирия не прави повече от това вербално да осъжда въздушните удари на Йордания. В неотдавнашно изявление на сирийското Министерство на външните работи и емиграцията се казва, че подобни удари по сирийски територии не могат да бъдат оправдани. В изявлението обаче се подчертава и това, че Сирия се стреми да овладее ситуацията, "без да се създава напрежение между двете държави".

Хапчетата са по-евтини от алкохола

Още: Използват деца като бойци: Терористи вербуваха 14-годишно момиче в Сирия

В продължение на години произведените в Сирия амфетаминови препарати като хапчетата каптагон (фенетилин) се контрабандират към Саудитска Арабия и държавите от Персийския залив, където са особено популярни както сред управляващите елити, така и сред обикновените работници. Нека не забравяме, че в такива държави амфетаминовите хапчета са по-малко табу от алкохола - и са много по-евтини.

Логично Саудитска Арабия оказва натиск върху Йордания за ограничаване на трафика на наркотици от Сирия. Същевременно и в Йордания се надига загриженост, че страната може да се превърне от обикновен транзитен маршрут в нов пазар за потребление на наркотици, казва пред ДВ Криси Стенкамп, преподавателка в Оксфорд.

Колкото до усиления трафик на оръжия към Йордания – той създава тревоги най-вече на фона на продължаващите сражения между Израел и Хамас в Газа, а и с оглед на многочисленото палестинско население на Йордания. Сирия официално твърди, че полага всички усилия, за да ограничи трафика, доколкото това е и съществен елемент от завръщането на страната в Арабската лига.

"Йордания изигра важна роля за завръщането на Сирия в Арабската лига през май 2023 г.", казва Стеенкамп пред ДВ. Въпреки това "дипломатическите опити за справяне с трафика по-специално на каптагон не дадоха реален резултат".

Още: САЩ излизат от Сирия: Катастрофата "Ислямска държава" пак е на дневен ред

Части от сирийския режим са замесени в трафика

Едмунд Ратка, ръководител на офиса на фондацията „Конрад Аденауер“ в Йордания смята, че Аман води противоречива двойна стратегия спрямо Сирия: сътрудничество с режима на Асад и военен сблъсък с контрабандните мрежи. Противоречива е, защото части от сирийския режим активно подпомагат подема на наркодържавата.

През март 2023 г. Съединените щати наложиха санкции на двама братовчеди на Асад заради трафик на амфетамини. Месец по-късно Европейският съюз също санкционира въпросните двама и наложи санкции на още 10 души и структури.

"Търговията с амфетамин се е превърнала в бизнес модел, ръководен от режима, който обогатява най-близкото обкръжение на управляващите. С така осигурените приходи режимът съумява да поддържа политиката си на репресии срещу цивилното население", пише в изявление на Съвета на ЕС.

Още: САЩ планират да се изтеглят от Сирия

Доколкото този бизнес е напълно незаконен, не съществуват и официални данни колко таблетки амфетамин се произвеждат в Сирия. На базата на конфискуваните количества обаче може да се направи благонадеждно предположение.

Конфискуваните количества постоянно нарастват

Според доклада на Службата на ООН по наркотиците и престъпността конфискациите на амфетамини в Близкия изток са се увеличили повече от два пъти - от около 42 тона през 2020 г. до около 89 тона през 2021 г. Разследване на агенция Франс Прес през ноември 2022 г. също стигна до заключението, че дори при ниска средна цена от 5 долара за таблетка и ако се предположи, че поне 4/5 от доставките достигат целта си, в каптагоновата индустрия в Сирия се въртят поне 10 милиарда долара.

Нека да припомним, че след близо 13 години война Сирия е разпокъсана страна, където опозицията държи райони в североизточната и северозападната част, а Русия и Иран оказват политическо влияние в столицата Дамаск и в южната част.

Още: САЩ изоставиха важна военна база в Сирия, тръбят ирански източници

"Тези удари (въздушните удари на Йордания - б.ред.) вероятно ще ограничат трафика на наркотици в краткосрочен план, но наркотиците и оръжията ще продължат да текат, освен ако Йордания не постигне споразумение със сирийския режим и с неговия съюзник Русия", казва анализаторът от Международната кризисна група пред ДВ.

Откакто Русия започна завоевателната си война срещу Украйна, руското присъствие в Южна Сирия, близо до границата с Йордания, е намалено. Благодарение на това допълнително влияние в региона спечелиха подкрепяните от Иран милиции, които използват контрабандата като източник на доходи.

Мрежи, които са извън контрола на Сирия и Русия

"А в резултат се появиха международни престъпни мрежи, които са извън контрола на сирийската държава или Русия", казва Ратка от фондацията „Конрад Аденауер“. Междувременно изглежда, че се развиват процеси, които никак не са по вкуса на Дамаск: Йордания установява контакти с локални лидери в Южна Сирия с цел да обуздае трафиците.

Още: Турция заловила лидер на "Ислямска държава" в Сирия

Тези региони, които досега са лоялни към диктатора Асад, имат обаче зад гърба си сериозна опозиционна традиция. През последните седмици движението "Риджал ал-Карама", най-голямата военна фракция в сирийската провинция Суейда, близо до границата с Йордания, изрази готовност да координира действията си с йорданската армия в борбата срещу контрабандата през границата.

 

Източник: Дойче веле

Израел с нови въздушни удари по цели в Сирия (ВИДЕО)

Каптагон - кокаинът на бедните. Дрогата на Близкия изток

Лаборатория на НАТО в България произвежда каптагон, използван от джихадистите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com