Кери: Би било грешка, ако Израел реши едностранно да нападне Иран

10519
Кери: Би било грешка, ако Израел реши едностранно да нападне Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Би било голяма грешка, ако Израел реши да предприеме едностранни военни действия срещу Иран заради неговата ядрена програма в бъдещето. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери пред NBC "Today". 

На Кери беше зададен въпрос дали постигнатата миналата седмица ядрена сделка е увеличила вероятността Израел да се опита да проведе военна или кибер атака срещу Техеран. "Това би била невероятна грешка, голяма грешка с тежки последствия за Израел и целия регион, и аз не мисля, че това е необходимо", отговори държавният секретар. 

Кери: САЩ са готови да използват военна сила срещу Иран

Съединените щати ще бъдат готови, ако е необходимо, да използват военна сила срещу Иран, за да се предотврати развитието на ядрени оръж...

Според в. "Джерусалем пост" коментарът на Кери е поредната стъпка в натиска на администрацията на Обама и опитите й да убеди обществеността и Конгреса на САЩ в необходимостта и полезността на ядреното споразумение с Иран. 

Пред скептичната комисия по външна политика на Сената в четвъртък Кери заяви, че би било "фантастика" да се мисли, че САЩ могат просто да изтрият с бомби уменията на Техеран в областта на работата с ядрени материали. Според държавния секретар критиците на сделката, която ограничи иранската ядрена програма в замяна отпадане на санкциите, се опитват да наложат нереалистичната алтернатива, която той определи като споразумение, включващо пълната капитулация на Иран.

"Факт е, че сега Иран притежава богат опит с технологията за ядрен горивен цикъл", заяви Кери пред сенатската комисия по външна политика. "Не можем да унищожим с бомби този опит. Нито пък можем да санкционираме този опит." Що се отнася до алтернативата на подписаната ядрена сделка американският първи дипломат подчертава, че става дума за фантазии, срещу които била и разузнавателната общност на Щатите. Някои от демократите в комисията изразиха загриженост от конкретни клаузи на сделката, но мнозинството изглежда ще изрази съгласие по споразумението поради липсата на алтернативни пътища за приключване на продължилия десетилетия конфликт. 

В понеделник Конгресът започна обсъждане на споразумението, което ще продължи 60 дена и в края на този период ще стане ясно дали сделката ще бъде одобрена или не. Решение за неодобрение ще трябва да бъде подкрепено от две трети от гласовете на двете камари, за да не може да бъде отменено от вето на президента.

Иран очаква проекти за 185 млрд. долара след вдигането на санкциите

Иран очерта планове за възстановяване на основните си икономически сектори и търговски връзки след ядреното споразумение със световнит...

По-рано Джон Кери заяви, че Съединените щати ще бъдат готови, ако е необходимо, да използват военна сила срещу Иран, за да се предотврати развитието на ядрени оръжия. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com