Китай не възнамерява да предприема масова ваксинация срещу COVID-19

2768
Китай не възнамерява да предприема масова ваксинация срещу COVID-19
Снимка: iStock

Не всички в Китай ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19, според висшия медицински представител на страната, тъй като Пекин се стреми да даде приоритет на работниците от фронтовата линия и високорисковото население в кампания, която подчертава нарастващото самочувствие на отговорните политици от способността им да се справят с вируса, предаде БГНЕС.

Откакто се появи първата вълна на COVID-19 в Ухан, Китай вече няколко пъти е преживял въздействието на вируса, каза Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на среща на върха за ваксините в град Шенжен , според държавната информационна агенция China News Service, цитирана от Си Ен Ен.

Въпросът за ваксинирането на обществеността беше за балансиране на рисковете и ползите, добави Гао, посочвайки фактори като разходи и възможни странични ефекти. Понастоящем няма нужда от масова ваксинация на този етап, въпреки че това може да се промени, ако се случи друго сериозно огнище, каза Гао.

В това отношение, политиката на Китай се отличава от много западни правителства, особено Австралия, които очертаха планове за въвеждане на масови обществени кампании за ваксинация.

Броят на вирусоносителите, докладван в Китай е нисък от пролетта. Имаше огнища - в североизточната провинция Дзилин през май, огнище в Пекин през юни и още едно в столицата на Синцзян, Урумчи през юли, но те бяха посрещнати с незабавни мерки за блокиране и масирани тестове. Огнищата бяха овладени в рамките на няколко седмици.

Гао цитира тези огнища като доказателство за ефективните мерки за ограничаване на разпространението в Китай. „Фактите показаха, че имаме няколко магически оръжия, за да отговорим на епидемията“, каза той.

Приоритетите

Всички потенциални ваксини ще бъдат приоритетни за онези, които са на първа линия: медицински работници, китайски граждани, работещи в чужбина в рискови зони, и хора, работещи в гъста, високорискова среда като ресторанти, училища или сферата на услугите.

В събота китайската национална здравна комисия регистрира само 10 нови потвърдени симптоматични случая, всички внесени от чужбина. Съобщено бе и за 70 нови асимптоматични случая, които се броят отделно, също всички внесени.

Си Ен Ен се обърна към NHC за допълнителни коментари.

Надпреварата

Кога анти-COVID ваксината е противопоказна

Имунологът Владислав Жемчугов изброи онези болести, при които ваксинация срещу коронавирус би била абсолютно противопоказна, съобщи РИА...

Въпреки коментарите на Гао, Китай е един от основните играчи в световната надпревара за разработване на коронавирусна ваксина.

Китай е най-големият производител и потребител на ваксини в света и може да доставя повече от 1 милиард дози ваксина годишно от 40 производители в цялата страна, според Китайския доклад за индустрията на човешките ваксини за 2018-2022.

От над 30 ваксини, които понастоящем се пробват върху хора в световен мащаб, девет са от Китай, повече от всяка държава. И четири от деветте кандидат-ваксини, намиращи се в изпитания на късен етап, се разработват от китайски компании.

Миналата седмица университетът в Хонконг обяви, че са одобрени клинични изпитвания за ваксина за назален спрей, разработена в сътрудничество с изследователи от континентален Китай.

Китай вече е пуснал някои ваксини, преди ефективността им да е напълно тествана. В края на юни страната одобри експериментална ваксина за използване от своите военни. А от юли се използва различна експериментална ваксина при хора, които работят на високорискови работни места като медицински специалисти и гранични агенти. Нито една ваксина не е завършила изпитанията от фаза 3.

Стана ясно каква е страничната реакция, спряла изпитанията на ваксината на "Astra Zeneca"

Британски учени и представители на фармацевтичната компания „Astra Zeneca” заявиха, че спират клиничните изпитания на разра...

Други страни могат да направят същото; Индийският министър на здравеопазването заяви в неделя, че правителството обмисля да предостави спешно разрешение на кандидати за ваксината COVID-19 преди приключване на фаза 3.

Китай разпространи собствената си коронавирусна ваксина на високорискови граждански специалисти през юли.

Самият Гао беше инжектиран с експериментална ваксина през юли, в ход, който е "предназначен да подобри общественото доверие във ваксините", според държавния таблоид „Гловъл Таймс“, предаде още агенцията.

Експерти по-рано казаха, че ваксинацията е от ключово значение за страни като Китай, където процентът на заразените хора сред населението е относително нисък поради строги мерки за ограничаване.

„Общият имунитет е много нисък. Така че на тези места ваксините определено са пътят “, каза в края на август Иван Хунг, специалист по инфекциозни болести в Медицинското училище в Хонконгския университет.

Още 200 млн. ваксини за COVID-19 резервира Европейската комисия

Европейската комисия е постигнала сделка с шеста фармацевтична фирма, този път BioNTech-Pfizer, за резервиране на още 200 милиона дози ...

Рисковете

Гао предупреди, че ваксината все още е в процес на разработка и с висок риск от странични ефекти.

Като се има предвид, че ваксина срещу COVID-19 никога не е била разработвана досега, което прави този случай първият в науката, възможно е тя да предизвика ефекти на ADE (зависещо от антитела подобрение), както всяка, изпробвана за първи път, казва той, цитиран от Си Ен Ен.

ADE означава, че специфични антитела помагат на вируса да влезе в клетките и да се репликира, което по същество значи, че лечението влошава заболяването.

„Научните изследвания са много строг процес, трябва да дадем на учените малко повече време“, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Нетаняху се озъби на Байдън: Израелците ще се бият с нокти, ако трябва

Многохиляден протест в Ереван с ултиматум към Пашинян: Оставка веднага! (ВИДЕО)

Благородна лъжа: В китайски зоопарк боядисаха кучета като панди (ВИДЕО)

Япония засилва лова на китове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com