Китай отново посочи кой е враг и кой е позитив: САЩ и Русия

4143
Китай отново посочи кой е враг и кой е позитив: САЩ и Русия
Снимка: Getty Images

"Ние сме решително против всякаква хегемония и сплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и интересите си от развиване на страната". Това заяви новият китайски външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент в Пекин, предаде Ройтерс. С тези думи Ван И се обърна задочно към САЩ. Припомняме, че той беше представител за външната политика на Китай към китайската комунистическа партия и де факто дори над китайския външен министър - но предшественикът му изчезна по начин, доста познат за китайската политическа реалност: Politico: Изчезналият бивш китайски външен министър е починал в болница след мъчения или се е самоубил

САЩ "обвиняват Китай под всякакъв претекст", заяви Ван И, в момент, когато напрежението между двете най-големи икономики в света остава високо. "Средствата за оказване на натиск върху Китай непрекъснато се обновяват, а списъкът с едностранни санкции непрестанно се разширява", отбеляза той.

САЩ продължават да имат погрешна представа за Китай и все още не са изпълнили обещанията си въпреки постигнатия напредък след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември миналата година, каза министърът.

Още: Русия и Китай планират обща атомна електроцентрала на Луната

Като контрапункт на САЩ, Ван И обрисува отношенията на Китай с Русия - в публичен аспект.

"Китай и Русия създадоха нов модел на отношения между големи страни, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война, основаващ се на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост срещу трети страни", отбеляза Ван И, цитиран от Франс прес и ТАСС. Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството, добави китайският външен министър: Вече Китай ще диктува на Русия какво да прави. Търговският им оборот има исторически рекорд

Китайската външна политика: Заявления

Във връзка с Тайван Ван И заяви: "Политиката ни е много ясна - да продължим най-искрено да се стремим към перспективата за мирно обединение. Червената ни линия също е пределно ясна - никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината". Той отбеляза, че сигурността в Тайванския проток се диктува от спазването на принципа за "Един Китай".

Още: С поглед към Тайван: Китай увеличава сериозно военните си разходи за 2024 г.

Ван И предупреди също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредица от инциденти с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат претенции няколко държави. "Ще отстояваме легитимните си права съгласно закона", каза той след нова конфронтация тази седмица между китайските сили и филипинската брегова охрана: Американски бомбардировач B-52 с хиперзвукова ракета се появи в Гуам и вся паника в Китай (ВИДЕО)

Китай е критикуван от Запада за позицията му за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Пекин така и не е осъдил публично Русия. Китай се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, но стратегическото му партньорство с Москва се засили от началото на конфликта.

Китайският външен министър заяви, че хуманитарната катастрофа, причинена от войната в ивицата Газа, е позор за цивилизацията, и повтори призива на Пекин за незабавно прекратяване на огъня. "Фактът, че днес, през 21-ви век, тази хуманитарна катастрофа не може да бъде спряна, е човешка трагедия и позор за цивилизацията", каза той.

Министърът каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. "Изправен пред нестабилна и сложна международна обстановка, Китай решително ще бъде сила на мира, стабилността и напредъка в света", увери той.

Още: Който и да е президент: Китай иска да затопли отношенията със САЩ

На пресконференцията Ван И засегна и темата за организацията БРИКС. Той каза, че развитието ѝ "цели укрепване на потенциала за поддържане на мира и разширяване на фронта на световната справедливост" и не бива да се разглежда като предизвикателство. "В по-широк смисъл разширяването на БРИКС е проява на възхода на глобалния Юг и на ускореното развитие на многополярността в света. То променя из основи картата на световната икономика", допълни той.

Барутът: Китай забави Европа със снарядите за Украйна и я принуди да търси иновации (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com