Китай пусна бойни самолети край Тайван преди визитата на Пелоси

2747
Китай пусна бойни самолети край Тайван преди визитата на Пелоси
Снимка: Getty images

Няколко китайски бойни самолета са прелетели в близост до линията, разделяща Тайванския проток между Китай и Тайван. Това се случва часове преди очакваната визита на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, заради която Пекин предупреди сериозно Вашингтон.

Китай няколко пъти се обръща към Щатите, че си „играят с огъня“, като дори президентът Си Дзинпин предупреди колегата си Джо Байдън със сериозни последствия в телефонен разговор. Според източници на CNN, както и според тайванските медии – Пелоси все пак ще посети самоуправляващия се демократичен остров, който през миналия век се отцепи от Китай, но Пекин все още го счита за своя територия.

Нанси Пелоси кацна в Малайзия

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Куала Лумпур, съобщиха малайзийските държавни медии, цитир...

В допълнение на китайските самолети, прелетели над Тайванския проток във вторник сутринта, няколко китайски бойни кораба са останали разположени в близост до неофициалната гранична линия, предаде „Ройтерс“. Източник на агенцията казва, че плавателните съдове и самолетите са се доближили прекалено много до тази медиана – действие, описано като „твърде провокативно“. Една от въздушните машини дори предприела тактически ходове, с които за кратко „докоснала“ условната линия в протока, след което заобиколила към другата страна на Тайванския проток, докато въздушните сили на Тайпе били в готовност и в близост до случващото се.

Тайванският министър на отбраната каза във вторник, че около острова се провеждат цялостни военни действия, което води до разполагане на сили в готовност за реакция срещу „вражеска заплаха“. От Пекин не са коментирали ситуацията.

В същото време четири американски бойни кораба, включително самолетоносач, са разположени източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране, предаде "Ройтерс". Самолетоносачът "Роналд Рейгън" понастоящем се намира във Филипинско море, източно от Тайван и  Филипините и южно от Япония, потвърди днес представител на флота на САЩ. "Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс", каза представителят, пожелал да остане анонимен. По думите му - амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

В югоизточния китайски град Сямън, разположен точно от другия край на протока и дом на множество военни, жителите свидетелстват с публикации в интернет за движение на бронирани машини.

В китайските социални медии се появиха както тревога от потенциален конфликт, така и патриотичен плам заради перспективата за обединение с Тайван, а темата за посещението на Пелоси стана най-популярната в социалната мрежа Weibo.

И Великобритания е на път да вдигне напрежението в Тайван

Докато продължават неизвестните около евентуалното посещение в Тайван на Нанси Пелоси, председателката на Камарата на представителите н...

Източник, запознат с маршрута на Пелоси, заяви, че повечето от планираните срещи, включително с президента на Тайван Цай Инг-уен, са насрочени за сряда и че е възможно делегацията ѝ да пристигне в Тайван едва в началото на този ден. Посещението ѝ все пак остава обгърнато в несигурност – дали ще кацне в Тайпе след Малайзия, при положение че не е обявила такова посещение в Азиатската си обиколка, и дали ще пренощува в Тайван.

Тайванският вестник Liberty Times съобщи, без да посочва източници, че делегацията на Пелоси трябва да пристигне в 22:20 ч. местно време във вторник. Тя вече беше в Сингапур този понеделник, днес кацна в Малайзия, а в обиколката ѝ са обявени още визити в Южна Корея и Япония. От Белия дом съобщиха, че председателката на Камарата на представителите „има право“ да отиде в Тайван.

Четири източника съобщиха, че Пелоси е планирала да се срещне с малка група активисти, които открито говорят по темата за човешките права в Китай. Това било планирано за сряда следобед. Според източник, пряко запознат с въпроса и цитиран от „Ройтерс“, срещата вероятно ще се състои в Националния музей за правата на човека в столицата Тайпе.

 

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че ако Пелоси посети Тайван, това ще бъде "груба намеса във вътрешните работи на Китай", и предупреди, че "Китайската народноосвободителна армия никога няма да остане безучастна". Запитан какви мерки може да предприеме НОАК, Джао отговори: "Ако тя се осмели да отиде, нека изчакаме и да видим".

Ройтерс: Тайван се готви за война

Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за ...

Реакциите на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или още "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Китай, че Тайванският проток не е международен воден път. Това заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби пред репортери във Вашингтон в понеделник.

"Няма да се хванем на въдицата или да участваме в дрънкане на саби. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени", каза Кърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Терористична атака в Йерусалим в навечерието на Пасха (ВИДЕО 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com