Китай с контрадоклад за нарушаване на човешките права в САЩ

12324
Китай с контрадоклад за нарушаване на човешките права в САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай рано тази сутрин публикува доклад за ситуацията с правата на човека в САЩ в отговор на публикувания от Държавния департамент ежегоден доклад за нарушенията на правата на човека.

Вчера Държавният департамент на САЩ публикува доклад за правата на човека в света, в който се говори за системни нарушения на правата на човека в Китай, в частност за репресиите, нарушените права на свобода при изказвания и предвижване, ограничена свобода на медиите, изтезанията, твърд контрол над интернет, цензура и други видове нарушения на правата на човека.

САЩ за България: Маргинализация на ромите, лоша медийна среда и корупция

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-належащият проблем с правата на човека в България, показва докладът на външнополи...

Пълният текст на китайския доклад е публикуван на сайта на агенция Синхуа. В неговото предисловие се казва: „Държавният департамент на САЩ на 25 юни отново публикува доклад за правата на човека в другите страни, като при това не демонстрира и капка съжаление и желание да подобри ужасната ситуация с правата на човека в своята страна.”

В документа се отбелязва, че „достатъчно факти свидетелстват, че през 2014 г. в САЩ, които се изживяват като самопровъзгласили се защитници на правата на човека в света, не се забеляза подобряване на съществуващите проблеми с правата на човека, нещо повече – появи се цял ред нови проблеми".

В документа се отбелязва широкото разпространение на огнестрелно оръжие в САЩ, застрашаващо живота на гражданите; превишаване използването на сила от полицията, което доведе до гибелта на много хора и предизвика обществено недоволство. Официален Пекин напомня на САЩ и за „жестоките изтезания” от страна на ЦРУ, проблемите с расовата дискриминация и за расовите предразсъдъци в полицията и в системата на правосъдието.

Според китайските власти, през 2014 г. САЩ са нарушили правата на човека в други страни още по-безцеремонно, заради което им показаха „червени картончета” на „международното поле на правата на човека”.

БХК: Грижата за децата, свободата на словото и СРС - проблемите у нас

Най-сериозните и масови нарушения на правата на човека в България през миналата година са свързани с третирането на търсещи закрила, св...

Проблемът за правата на човека е един от най-чувствителните въпроси в отношенията между Китай и САЩ. Вашингтон редовно обвинява китайските власти в нарушаване правата на човека. МВнР на Китай не веднъж е призовавал САЩ да се заеме с правата на човека в своята страна и да не заема ролята на „международен съдия”, намесвайки се в работата на другите страни, предаде БЛИЦ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com