Кога ще ги стигнем сингапурците

1021
Кога ще ги стигнем сингапурците
Снимка: iStock

Да пътуваш в чужбина? С определени паспорти това е детска игра, докато с други е същинско бреме. За някои всички пътища са отворени, а други са принудени да се борят с дълги процедури, за да получат виза. Защо това е така?

Германците например могат много лесно да влязат в Камбоджа - могат да поискат 30-дневна туристическа виза от посолството на страната в Берлин срещу такса от 40 евро или да кандидатстват онлайн за 30-дневна туристическа виза срещу 33 евро. Още по-лесно е да се отлети за Камбоджа и да се получи виза при пристигането.

Съвсем друга е ситуацията обаче, ако жител на Камбоджа поиска да пътува до Германия - ще му се наложи да представи писмо с покана, банкови извлечения от последните шест месеца, доказателства за доходи и имущество и доста други лични документи.

Кандидатстването за виза за Германия излиза 80 евро. "Задават ви въпроси и ако преценят, че сте надежден и убедителен, ви дават виза", разказва Арун, камбоджанец на средна възраст, пожелал самоличността му да бъде запазена в тайна.

Защо съществува тази сериозна разлика в отношението към пътуващите по света? Едно възможно обяснение е икономическото състояние на съответната страна.

Китай и Сингапур със съвместни ракетни учения

Отново става въпрос за пари

"Хенли енд партнърс", водещата световна консултантска компания за инвестиционна миграция , и Международната асоциация за въздушен транспорт IATA редовно правят класация на най-силните и най-слабите паспорти в света. Критерият, по който се оценяват те, е броят на държавите, в които собственикът на даден паспорт може да влезе без или с виза.

Според последната класация номер едно е паспортът от Сингапур, с който може да се влезе без виза в 192 държави. Оттам нататък идват страните от Г-7 - Япония, Германия, Италия, Франция, Великобритания, САЩ и Канада. Заедно те образуват над 40 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП). По данни на Международния валутен фонд техният БВП на глава от населението е и един от най-високите.

"Хенли енд партнърс" посочват, че "страните са по-склонни да отворят границите си за граждани на по-богати държави, защото това вероятно би им донесло по-големи икономически ползи от гледна точка на търговията, туризма и инвестициите". Както и обратното - според компанията притежателите на паспорти от страни с "високо ниво на бедност и икономическа нестабилност са с висок риск да просрочат своите визи".

България и Румъния, които все още очакват да им се отвори Шенгенското пространство, са в края на списъка на държавите от ЕС, чиито паспорти са с висока ценност. Двете балкански страни са в една група с Монако, последна в списъка на държавите от Общността по ценност на паспортите си е Хърватия.

Арун, който има камбоджански паспорт, разбира всичко отлично. "Камбоджа е бедна страна и паспортът ми не е толкова силен", казва той пред ДВ. Така е и според "Хенли енд партнърс", които определят камбоджанския паспорт като един от най-слабите в света. Той позволява безвизово влизане само в около 50 държави.

Нов паспорт, нов късмет

Мохамед - журналист, живеещ в Берлин, също пожелал анонимност, знае от собствен опит какво означава да замениш слабия паспорт със силен. Той е имал пакистански паспорт, който според "Хенли енд партнърс" е четвъртият най-слаб за пътуване и позволява безвизов достъп само до 32 страни. Неотдавна обаче Мохамед е станал германски гражданин.

"С пакистанския паспорт постоянно трябваше да преминавам през сложна и дълга визова процедура и винаги имаше риск документите ми за виза да бъдат отхвърлени", споделя Мохамед пред ДВ. "Освен това, когато пътувате до определени държави, особено в Близкия изток, трябва да застанете на отделна опашка и да отговаряте на въпроси."

Откакто има германски паспорт, пътуването по света станало лесно за Мохамед. "Мога ясно да усетя разликата", признава той. "Трябва да кандидатствам за виза само за малко страни. И мога да пътувам до доста цели без усложнения."

Още: Сингапур екзекутира мъж за трафик на канабис

Продажбата на паспорти

Това обяснява защо някои паспорти се ползват с особени предпочитания. Преди време част от държавите от Европейския съюз позволяваха на граждани от трети страни да купуват техни паспорти, ако в отговор направят големи инвестиции.

В момента много от тези схеми приключват заради политическия натиск в Европа. Но пък все повече страни от Близкия изток са започнали да предлагат паспорти. И не са единствените.

Роланд Пап от "Трансперънси интернешънъл" посочва, че в момента Малта е единствената държава в ЕС, която все още "издава паспорти срещу инвестиции". Това обаче не се приема добре от всички.

"Трябва да се замислим какво говори купуването на паспорти за нашата демокрация. Можеш да си купиш определени права, ако си достатъчно богат, но ако ги нямаш, ще ти бъде трудно", обяснява Пап. "Хората, които искат да получат гражданство по обичайните начини, трябва да преминат през много сложен бюрократичен процес", отбелязва още той.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com