Колко е струвала военната операция на Русия в Сирия?

8066
Колко е струвала военната операция на Русия в Сирия?
Снимка: Gettyimages

Военната операция на Русия в Сирия, продължила 167 дни, е струвала на Москва около 38 млрд. рубли (около 536 млн. долара по курс от 16 март). Това показват данните, публикувани от вестник „РБК Дейли“. 

Основната част от разходите – около 33,7 млрд. рубли – са отишли за бойни полети. От началото на военната кампания техният брой е бил над 8600, съобщават от руското министерство на отбраната. В полетите са се сключили най-новите Су-35, а също така многофункционалните бомбардировачи Су-34 и Су-24, както и щурмовите Су-25. 

Белият дом не бърза с оценки на изтеглянето на Русия от Сирия

Към този момент властите на САЩ не могат да кажат как изтеглянето на основните военни сили на Русия от Сирия ще повлияят на обстановкат...

На второ място са разходите, свързани с изстрелването на крилатите ракети „Калибър“. По време на кампанията са осъществени 48 пуска, цената на всеки един от тях е до 50 милиона рубли /по курса на деня на изстрелването/. Така общата сума е около 2,4 млрд. рубли, предаде БГНЕС.

Накрая следва да бъдат взети предвид разходите за обезщетение на роднините на загиналите, както и загубите за унищожената бойна техника. За време на операцията руската армия е загубила 3 военни – пилотът на сваления от Турция Су-24, морски пехотинец след обстрела на вертолета в Сирия и военен съветник при минометен обстрел срещу учебен център на сирийската армия. Роднините на всеки един от тях са получили по 3 милиона рубли. Цената на унищожения бомбардировач Су-24 и вертолет Ми-8 е 390 милиона и 1,1 милиарда рубли. Към тези суми трябва да бъдат добавени и транспортните разходи, които приблизително се оценяват на 1 милиард рубли. По днешния курс 1 долар е равен на 70,747 рубли, сумата от 38 млрд. рубли възлиза на около 500-600 млн. долара. 

“Това са приблизителните цифри, но съм съгласен с тях“, заяви пред РБК директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

Същевременно обаче говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че оценките на властите не съвпадат с изчисленията на руския вестник.

Путин нареди изтегляне на руските сили от Сирия

Руският президент Владимир Путин е разпоредил на армията да започне изтеглянето на основната част на руските сили от Сирия, подчертавай...

На 15 март Русия започна частично изтегляне на своите войски и техника от Сирия. Президентът Владимир Путин заяви, че военните са изпълнили поставените пред тях задачи. При това част от бойната техника и военнослужещи ще останат в руските бази в Сирия, което ще им позволи оперативно да се върнат към активни бойни действия в този регион, ако това се наложи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com