X
 
 

Кървав сблъсък между Таджикистан и Киргизстан

2846 1
Кървав сблъсък между Таджикистан и Киргизстан
Един гражданин на Таджикистан е загинал, трима са получили огнестрелни рани, а седем - наранявания с различна степен на тежест в резултат на конфликт на границата с Киргизстан, се казва в изявление на пресслужбата на пограничните войски към Комитета за национална сигурност на Таджикистан, предаде БГНЕС.

По-рано Киргизката държавна гранична служба съобщи, че петима души са били ранени поради престрелка на границата с Таджикистан. От Душанбе казват за един убит.

Десетки загинали след бунт в затвор в Таджикистан

При бунт в затвор в Таджикистан са загинали 32 души, между които 24 членове на „Ислямската държава“ и трима охранители, съо...

"В хода на подготовката за работното посещение на президента на Таджикистан Емомали Рахмон към Исфару и срещите му с киргизкия президент Соронбей Женбеков жителите на Таджикистан се занимават с дейности по благоустройство, включително на територията на село Ворух, където е бил издигнат националният флаг на Таджикистан", се казва в изявлението.

Според граничните войски на Таджикистан, това е провокирало киргизките граждани и те поставили знамето на своята страна. Според Душанбе, тъй като гражданите на Киргизстан са извършили този акт на територията на Таджикистан, жителите на Ворук са се противопоставили. В резултат на това е възникнал конфликт между гражданите на двете страни.

Съгласно пресслужбата на пограничната служба на Таджикистан, киргизката страна е използвала огнестрелно оръжие, като гражданин на Таджикистан е починал в резултат на стрелбата, а трима са били ранени. Отбелязва се също, че в резултат на хвърляне на камъни седем граждани на Таджикистан са получили наранявания с различна тежест.

Таджикските власти твърдят, че гражданите на Киргизстан, възползвайки се от момента, незаконно са блокирали пътя "Исфара-Ворух".

Арестуваха за корупция бивш премиер на Киргизстан

Бившият премиер на Киргизстан Сапар Исаков беше арестуван по обвинения в корупция във вторник, съобщиха от националната служба за сигур...

"Инцидентът, който се случи в навечерието на срещата на върха на ръководителите на две съседни държави в град Исфара, свидетелства за това, че някои заинтересовани киргизки кръгове не искат мир и спокойствие на граничната линия и прибягват до провокации", се казва в изявлението на Таджикистан.

Actualno.com

Етикети: