Кървав сблъсък между Таджикистан и Киргизстан

4119
Кървав сблъсък между Таджикистан и Киргизстан

Един гражданин на Таджикистан е загинал, трима са получили огнестрелни рани, а седем - наранявания с различна степен на тежест в резултат на конфликт на границата с Киргизстан, се казва в изявление на пресслужбата на пограничните войски към Комитета за национална сигурност на Таджикистан, предаде БГНЕС.

По-рано Киргизката държавна гранична служба съобщи, че петима души са били ранени поради престрелка на границата с Таджикистан. От Душанбе казват за един убит.

Десетки загинали след бунт в затвор в Таджикистан

При бунт в затвор в Таджикистан са загинали 32 души, между които 24 членове на „Ислямската държава“ и трима охранители, съо...

"В хода на подготовката за работното посещение на президента на Таджикистан Емомали Рахмон към Исфару и срещите му с киргизкия президент Соронбей Женбеков жителите на Таджикистан се занимават с дейности по благоустройство, включително на територията на село Ворух, където е бил издигнат националният флаг на Таджикистан", се казва в изявлението.

Според граничните войски на Таджикистан, това е провокирало киргизките граждани и те поставили знамето на своята страна. Според Душанбе, тъй като гражданите на Киргизстан са извършили този акт на територията на Таджикистан, жителите на Ворук са се противопоставили. В резултат на това е възникнал конфликт между гражданите на двете страни.

Съгласно пресслужбата на пограничната служба на Таджикистан, киргизката страна е използвала огнестрелно оръжие, като гражданин на Таджикистан е починал в резултат на стрелбата, а трима са били ранени. Отбелязва се също, че в резултат на хвърляне на камъни седем граждани на Таджикистан са получили наранявания с различна тежест.

Таджикските власти твърдят, че гражданите на Киргизстан, възползвайки се от момента, незаконно са блокирали пътя "Исфара-Ворух".

Арестуваха за корупция бивш премиер на Киргизстан

Бившият премиер на Киргизстан Сапар Исаков беше арестуван по обвинения в корупция във вторник, съобщиха от националната служба за сигур...

"Инцидентът, който се случи в навечерието на срещата на върха на ръководителите на две съседни държави в град Исфара, свидетелства за това, че някои заинтересовани киргизки кръгове не искат мир и спокойствие на граничната линия и прибягват до провокации", се казва в изявлението на Таджикистан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com