Лавров: План "Б" за Сирия ще задълбочи войната

5589
Лавров: План "Б" за Сирия ще задълбочи войната
Снимка: Gettyimages.com

"Тези, които поставят под съмнение споразумението на Русия и САЩ за Сирия, призовават за война, а не за мир", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

"Днес има много хора, които искат да попречат на нормалното сътрудничество между Русия и САЩ, има и такива, които се опитват да навредят на руско-американските отношения”, каза министърът.

Според Сергей Лавров Русия и САЩ трябва да си сътрудничат на терен в Сирия

"Руските и американските сили трябва да си сътрудничат на терен в Сирия, за да съдействат за примирието и достъпа на хуманитарна помощ,...

"Буквално в същия ден, когато президентите на Русия и САЩ одобриха съвместна инициатива за прекратяване на военните действия в Сирия, се чуха гласове, в това число на американски съюзници и от самия Вашингтон, които поставят под въпрос жизнеспособността на това споразумение”, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

Междувременно Кремъл определи като свой приоритет изпълнението на прекратяването на огъня в Сирия, а не подготовката на резервни планове, коментира пред журналисти говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков.

„В момента ние сме фокусирани върху „план А” и смятаме за наш приоритет реализацията на този план”, заяви Песков, коментирайки изявленията на Вашингтон в случай на неуспех в примирието в Сирия. „Концентрираме се върху настоящата задача, която беше формулирана от президентите на двете страни. Считаме, че е преждевременно да се говори за каквито и да било други планове, тъй като задачата ни сега е прекратяване на огъня”, заяви Песков.

В понеделник Барак Обама и Владимир Путин публикуваха изявление за прекратяването на огъня в Сирия и установяване на примирие. Предложението не се отнасят за групи, признати от ООН като терористични, между които „Ислямска държава” и Фронтът "Ан Нусра”.

Лавров: Турция води преговори с ИД за тайна контрабанда

Турция и „Ислямска държава“ водят тайни преговори и обсъждат нови варианти за контрабанда, заяви руският външен министър Се...

Ударите срещу тях ще продължат. Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон и неговите съюзници активно обсъждат "план Б", ако прекратяването на огъня и установяването на мир не се случат. Той не поясни какво именно визира под резервен вариант на действие, пише още вестник "Сега".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада, Русия и Иран, че преследват собствени интереси в Сирия и че се бои, че договореното от Москва и Вашингтон едва ли ще постигне нещо друго, освен да затвърди позициите на президента Башар Асад. "Западът, САЩ, Русия, Иран, ЕС и ООН, директно или индиректно, одобриха убийството на близо половин милион души от режима на Асад и неговите поддръжници", каза още турският президент. "Ако това примирие зависи от благоволението на Русия, ние се опасяваме, че пожарът, който изгаря хиляди невинни хора, никога няма да спре", заяви Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com