Майката на Осама бин Ладен проговори за пръв път след смъртта му

31520
Майката на Осама бин Ладен проговори за пръв път след смъртта му
Снимка: Getty Images / Guliver

Майката на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен говори публично за пръв път след смъртта на сина си преди 7 години, съобщава Би Би Си.

Алиа Ганем даде интервю за британския вестник „Гардиан” в дома на семейството си в Джеда, Саудитска Арабия. По думите й нейният син бил „срамежливо и добро дете” докато растял, но мозъкът му „бил промит” в университета.

САЩ вкара в черния си списък сина на Осама Бин Ладен

САЩ наложиха санкции срещу сина на Осама Бин Ладен - Хамза Бин Ладен и на водача на "Ал Кайда на Арабския полуостров" Ибрахим ал Бана, ...

Неговото семейство го видяло за последно през 1999 година – две години преди атаките от 11 септември, когато той бил в Афганистан. По това време Осама бин Ладен бил смятан за огромна глобална терористична заплаха, след като заминал за страната, за да се бори със съветското нашествие през 80-те години на миналия век.

„Бяхме изключително разстроени. Не исках нищо от това да се случва. Не разбрах защо той загърби всичко просто така?”, заяви Алиа Ганем, в отговор на въпрос как се е почувствала, когато разбрала, че синът й е станал джихадист. По думите й движението „Мюсюлмански братя”, с които синът й поддържа връзки през студентските си години, било като „култ”.

Двама от братята на Бин Ладен – Хасан и Ахмад, също присъстваха по време на интервюто. Те описаха шока си, когато научили, че техният брат е замесен в терористичните атаки от 11 септември. „От най-малкия до най-големия – всички братя се чувствахме засрамени от него. Знаехме, че всички ще понесем ужасни последствия. Всички членове на семейството ни, които бяха в чужбина, се завърнаха в Саудитска Арабия”, заяви Ахмад. По думите му неговата майка все още живее в отрицание - 17 години след най-кървавото нападение на американска територия, и обвинява хората около Осама бин Ладен за неговите действия.

Най-издирваният терорист в света бе убит от американски морски тюлени в скривалището му в Аботабад, Пакистан, през май 2011 година след продължило близо 10-годишно издирване.

Американският войник, описал смъртта на бин Ладен, губи авторските права за книгата

Бившият боец от силите със специално предназначение на ВМС на САЩ Матю Бисонет, който написа книга за операцията по ликвидиране на глав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com