Макрон и Роухани са се разбрали да търсят начин да запазят ядреното споразумение с Иран

893
Макрон и Роухани са се разбрали да търсят начин да запазят ядреното споразумение с Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Роухани е заявил на френския си колелга Еманюел Макрон, че "ще направи всичко, за да остане в споразумението" за ядрената програма, но иска от европейците много спешни гаранции, че техните компании ще продължат да работят с Иран, се казва в съобщение от пресцентровете на френското и иранското президентство, предаде БГНЕС.

В телефонен разговор, който продължи повече от час, двамата президенти се споразумяха да сформират незабавно работни групи между Европа и Иран за вариантите на първите гаранции, които да покажат, че европейците ще могат да продължат своите икономически дейности в Иран, се уточнява в комюнике на Елисейския дворец.

Тръмп заплаши Иран с нови санкции, Саудитска Арабия заговори за собствено ядрено оръжие

Вашингтон ще въведе строги санкции по отношение на Иран в най-скоро време и препоръчва на Техеран да не възобновява дейността си в ядре...

Роухани обясни, че в Иран има силен натиск за излизане от споразумението и че тези гаранции са му необходими, за да може самият той да ги представи на иранския народ, за да го убеди да остане в споразумението. Иранският президент набляга, че интересите на Иран трябва да бъдат гарантирани с ясни и прозрачни решения, особено за продажбата на петрол, банковите отношения, инвестициите, застрахователната дейност и транспорта. "Ако в кратък срок от време успеем да стигнем до ясно решение за ядреното споразумение, ще можем да имаме широко взаимодействие между Иран и ЕС", добави той.

Министрите на външните работи на трите европейски страни, подписали през 2015 година договора за иранската ядрена програма - Франция, Великобритания и Германия, ще се съберат още следващата седмица с иранския външен министър, за да подготвят тези работни групи, се казва в изявлението на френското президентство.

За да спасят споразумението, европейците ще трябва да постигнат от Вашингтон, техните компании да не попаднат под действието на санкциите, които те ще възобновят през следващите седмици или месеци срещу американски и чужди компании, търгуващи с Иран. Париж се готви за тежки преговори с Вашингтон. Франция смята да изтъкне, че САЩ рискуват да изпаднат в изолация на международната сцена, както и че руски и китайски компании може да се възползват на иранския пазар и да намалят въздействието на санкциите, като в същото време да навредят на интересите на европейски или американски компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Отиде си дясната ръка на Ким Чен ир

Заради пренаселеност: Китайски алпинисти останаха блокирани на скала повече от час (СНИМКА+ВИДЕО)

Малайзия включва орангутани в дипломацията си

Изтребител F-16 се разби в Сингапур

Заради повреда в колесника: Товарен самолет кацна аварийно в Истанбул (ВИДЕО)

Забравиха го в колата: 7-годишно дете загина в ОАЕ

"Хамас": Това е последният шанс на Израел да си върне заложниците живи (ВИДЕО)

САЩ потвърдиха: Спрели са продажбата на тежки бомби за Израел заради Рафах

САЩ: Граничният пункт "Керем Шалом" ще бъде отворен утре

Нетаняху отхвърли предложението за прекратяване на огъня в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия