Малайзия забрани на граждани на Северна Корея да напускат страната

1068
Малайзия забрани на граждани на Северна Корея да напускат страната
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът на Малайзия Наджиб Разак призова Северна Корея незабавно да освободи малайзийските граждани, които държи, след като Пхенян им забрани да напускат страната.

В изявление, публикувано във вторник, Наджиб осъди този "отвратителен акт, задържане на хора като заложници" и корейците да освободят гражданите на Малайзция, за да не се стигне до "по-нататъчна ескалация".

Северна Корея на практика взе за заложници десетки малайзийци

Кризата между Северна Корея и Малайзия придоби нови размери, след като Пхенян наложи забрана на малайзийските граждани да напускат Севе...

Само няколко часа по-късно Малайзия също забрани на севернокорейските граждани да я напускат. Премиерът на Разак съобщи още, че е инструктурал полицията да не позволява на нито един севернокорейски гражданин да напуска страната, докато не бъдат получени уверения за безопастността и сигурността на малайзийците в Северна Корея.

Ким Чен-нам, изпадналият в немилост заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, издъхна на 13 февруари на летището в Куала Лумпур, отровен с невротоксичното вещество Ви Екс.

Дипломатическият конфликт между Куала Лумпур и Пхенян, които дотогава поддържаха относително добри отношения, се изостри все повече, след като посланикът на Северна Корея бе изгонен от Малайзия вчера, 6 март. В отговор Пхенян експулсира малайзийския посланик, който бе извикан за консултации в Куала Лумпур през февруари.

 

Северна Корея обяви малайзийския посланик за "персона нон грата"

Властите в Северна Корея гонят от страната посланика на Малайзия, след като Куала Лумпур направи това с представителя на Пхенян. Причин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com