X
 
 

Масов протест в Хонконг срещу нов закон за екстрадиция

2839 0
Масов протест в Хонконг срещу нов закон за екстрадиция
Снимка: iStock/Guliver
Стотици хиляди протестират в Хонг Конг срещу закон, за който има опасения, че може да позволи на Китай да вземе на прицел политическите си опоненти в територията.

Спорният законопроект за екстрадиция ще позволи на заподозрени за престъпления да бъдат съдени в Китай.

Депутати се сбиха заради промени в закон

Масово сбиване в законодателния съвет на Хонконг днес изпрати един депутат в болница, а няколко други са пострадали, съобщава БНР. Напр...

Очаква се протестът днес да бъде най-големия от 2014-та година насам, когато хиляди излязоха по улиците по призива на Движението на чадърите, което настояваше за преки избори на ръководителя на изпълнителния орган на Хонконг.

Лидерът на Хонконг Кари Лам настоява измененията да бъдат приети преди юли. Поддръжниците на закона твърдят, че съществуват предпазни мерки, които да предотвратят екстрадирането в Китай на лица, които са изправени пред религиозно или политическо преследване.

Критиците на законопроекта обаче смятат, че жителите на бившата британска колония ще станат жертва на дълбоко дефектната съдебна система на Китай и това ще доведе до по-нататъшна ерозия на съдебната независимост на града.

Протестиращите, излезли на улицата в горещото време, облечени в бяло, включват широк кръг хора - от бизнесмени и адвокати до студенти, продемократични фигури и религиозни групи.

20 тона контрабанден тютюн от България хванаха в Хонконг

Митническите власти в Хонконг са заловили около 20 тона тютюн за наргиле, за който се смята, че е контрабанден, открит в контейнер, при...

Промените ще позволят искания за екстрадиране от различни органи в континентален Китай, Тайван и Макао на заподозрени за престъпления като убийства и изнасилвания.

След това исканията ще бъдат решавани за всеки отделен случай.

Представители на Хонконг заявиха, че съдилищата в Хонконг ще имат последната дума дали да предоставят такива искания за екстрадиция, а заподозрени, обвинени в политически и религиозни престъпления, няма да бъдат екстрадирани.

Правителството се опитва да успокои обществеността с някои отстъпки, включително обещавайки да предава само бегълци за престъпления, които имат максимални присъди от поне седем години.

Обявиха най-популярния град за пътешествениците

Хонконг е най-популярният град за пътешествениците през 2018 г., сочи класацията на аналитичната компания „Юромонитор интернешънъ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители