Монархиите от Персийския залив си правят обща полиция

14232
Монархиите от Персийския залив си правят обща полиция
Снимка: Getty Images / Guliver

Шестте монархии от Персийския залив ще създадат обща полиция и общи военноморски сили. Решението за мерките бе окончателно взето на срещата на Съвета за сътрудничество в Залива (GCC) в катарската столица Доха, съобщава ТАСС.

Катарският външен министър Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че полицейските сили ще подобрят сътрудничеството в борбата срещу тероризма, предаде АР. „Това ще бъде нещо подобно на Интерпол, но в границите на страните от GCC", заяви министърът на пресконференция след срещата. Местният печат съобщи, че общата полиция ще се бори също срещу наркотрафика, прането на пари и киберпрестъпността. Щабът на новия правоохранителен орган ще бъде в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.

Планът за създаване на общи военноморски сили беше споменат в заключителната декларация от срещата, но без никакви подробности.

В декларацията монархиите от Залива изразиха „пълната си подкрепа за Египет" и политическата програма на президента Абдел Фатах ас Сиси, съобщи АFP. Това бележи промяна в позицията на Катар, който дълго време подкрепяше египетските Мюсюлмански братя и бившият президент ислямист Мохамед Морси, свален от Сиси миналата година.

Срещата на върха на ССЗ беше доминирана от борбата с тероризма, за която във встъпителната си реч нееднократно говори председателстващият форума, емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. „Ние трябва да оставим настрана съществуващите разногласия и заедно да застанем срещу опасностите", обърна се той към лидерите на Саудитска Арабия, Кувейт, Оман, ОАЕ и Бахрейн. „Ние нямаме друг избор, освен да противодействаме на тероризма", изтъкна емирът на Катар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com