Мощен циклон връхлетя разкъсвания от война Йемен

5666
Мощен циклон връхлетя разкъсвания от война Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver

Тропически циклон връхлетя Йемен, като предизвика тежки наводнения и причини огромни щети в страната, която е разтърсвана от война и нарастващо влияние на Ал Кайда. С над 100 км/ч циклонът Чапала първо удари бреговете на югоизточните провинции Хадрамаут и Шабуа, заявиха официални лица пред АФП.

„Щетите са огромни и се страхуваме, че има големи човешки загуби“, заявиха от специална комисия, създадена за циклона, вилнеещ в Арабско море. Световната здравна организация заяви, че има над 1000 пациенти в Мукала и се осигурява гориво за болници и линейки.

Китай предупреди САЩ за потенциален конфликт в Южнокитайско море

Китай заяви, че дори малка конфронтация между армията му и американските сили в Южнокитайско море може да завърши с избухването на воен...

Населението на провинциите Хадрамаут и Шабуа е общо 1,8 милиона души, включително над 100 000 вътрешноразселени хора и 27 000 бежанци и мигранти.

Бурята предизвика по-рано хаос на остров Сокотра, разположен на 350 км. от континенталните части. Повече от 200 души бяха ранени, а десетки къщи и махали бяха сериозно повредени, заяви Салем Захер, кмет на основното селище на острова, Хадибо.

Снимки, публикувани в социалните мрежи показват тежки наводнения в Мукала, столицата на провинция Хадрамаут. Наводненията допринасят за тежкото състояние на йеменците, които живеят в широкоразпространена бедност. Кадрите показват потопени коли и залети крайбрежни пътища. „Валежите от Чапала са далеч над всичко, което някога тази област е виждала като валежи – тук обикновено няма циклони“, заяви метеорологичната агенция на ООН.

Град Мукала е контролиран от Ал Кайда на Арабския полуостров от април тази година. Джихадистите се възползваха от хаоса, обхванал страната след като шиитските бунтовници хути превзеха столицата на Йемен, Сана, през септември 2014 година. Ал Кайда затяга контрола си в югоизточните части на страната.

Австралия плаща на трафиканти, за да връщат лодки с мигранти

Правителството на Австралия нарушава международното право, като плаща на трафиканти на хора хиляди долари, за да изтеглят лодките с тър...

Съседен Оман понижи тревогата, заявявайки, че циклонът се е преместил в западна посока и едва ли ще удари султаната. Въпреки това метеорологичната агенция на Оман предупреди, че вълни от над три метра се очакват по бреговете на провинциите Дофар и Ал Ууста.

Йемен е най-бедната арабска страна и е изправен пред дълбока хуманитарна криза с остра нужда от храна и лекарства, както и чиста вода. Конфликтът, който се вихри през последната година, задълбочи кризата в страната.

Около 10 милиона деца в Йемен са в отчаяна нужда от хуманитарна помощ, предупреди ООН миналия месец.

Автор: Руслан Трад

Над 300 британски академици обявиха бойкот на израелски университети

Повече от 300 учени от университети във Великобритания обявиха академичен бойкот на израелски университети в знак на протест срещу &bdq...

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com