Най-малко 15 бунтовнически групировки в Сирия са готови да наследят ИД

5828
Най-малко 15 бунтовнически групировки в Сирия са готови да наследят ИД

Най-малко 15 бунтовнически групировки в Сирия са готови да наследят Ислямска държава (ИД), ако джихадистите бъдат победени от водената от САЩ коалиция, сочи проучване на положението в Сирия.

Центърът за религия и геополитика (ЦРГ), свързан с бившия британски премиер Тони Блеър, също така твърди, че 60% от бунтовниците могат да бъдат определени като ислямисти. Експертите твърдят, че опитите на световните сили да правят разлика между умерени и екстремистки групировки не дават реални резултати, пише БГНЕС.

От ЦРГ са на мнение, че най-голяма опасност за международната общност представляват групировки, които споделят идеологията на ИД, но засега на тях се обръща малко или почти никакво внимание. В момента те наброявали около 100 000 бойци.“Западът рискува да допусне грешка, като се концентрира единствено върху ИД“, предупреждават от ЦРГ. „Победата над тази групировка няма да доведе до края на световния джихадизъм. Ние не можем да бомбардираме идеологията, нашата война е идеологическа.“

Ако ИД бъде победена, нейните разпръснати бивши бойци и и други екстремисти биха могли да започнат да атакуват цели извън Сирия под лозунга, че отмъщават на Запада за унищожаването на халифата.

Такива нови групи могат да се конкурират за известност в света, за да си гарантират вярност от страна на „ световните борци“ и осигуряване на финансирането, което сега извършва ИД. От друга страна, по-малко от една четвърт от изследваните бунтовници не са идеологически, казват от центъра. Но много от тях са готови да се борят заедно с екстремистите и най-вероятно ще приемат ислямистко политическо решение на гражданската война.

Поради това военната кампания срещу ИД трябва да бъде придружена от „победа в интелектуално и теологично отношение срещу гибелната идеология, която ги движи“. Специалистите от ЦРГ също така твърдят, че докато сирийският президент Башар Асад не напусне или не бъде отстранен от поста, войната ще продължи да се разпространява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com