Най-малко 30 убити при бомбена атака в Пакистан срещу избирателна секция

1053
Най-малко 30 убити при бомбена атака в Пакистан срещу избирателна секция
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-малко 30 души бяха убити и десетки ранени при самоубийствена бомбена атака срещу избирателна секция в Пакистан, където милиони гласуват днес на общи избори – третите след управлението на военните, предаде АФП.

„Камикадзето се опита да влезе в избирателна секция. Когато полицията се опитала да го спре, той се взривил“, заявил Хашим Гизлай – чиновник в югозападния град Кета, където бе извършен атентатът.

От болница в града съобщиха, че броят на загиналите се е увеличил до 30, след като двама души починали от раните си. По-рано властите съобщиха за 28 убити и над 30 ранени.

128 са жертвите на атентата в Пакистан, ИД пое отговорност

Най-малко 128 души са загинали при самоубийствен атентат в пакистанския град Мастунг, информира агенция France Presse, като се позовава...

Отговорност за атаката пое „Ислямска държава“ чрез информационната си агенция Амак. Това е поредната атака на джихадистите в Белуджистан – най-бедната и най-размирна пакистанска провинция, в която властите имат проблеми с радикални ислямисти и сепаратисти.

По време на изборната кампания в тези провинция бяха убити над 180 души.

По-рано днес един полицай загина и трима бяха ранени в село Кошк в Белуджистан след хвърляне на граната по избирателна секция.

Армията разположи над 370 000 военни в страната да се грижат за сигурността в изборния ден, като те подпомагат още 450 000 полицаи.

Над 12 000 кандидати се състезават за 272 места в националния парламент, както и за 577 места в четирите регионални парламента.

Увеличават се жертвите на атентата в Пакистан

Броят на загиналите при самоубийствения атентат в югозападния пакистански град Мастунг е достигнал до 70 души. Това е най-смъртоносна...

Според пакистанското законодателство в парламентите има запазени места за жени и представители на немюсюлманските малцинства, които представляват около 4 процента от над 220-милионното население на Пакистан.

Изборите ще преминат на фона на скандала около бившия премиер Наваз Шариф, който се завърна от Великобритания, след като бе обвинен в корупция в Пакистан точно когато искаше да върне на власт своята партия „Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз)“. В същото време амбиция да стане следващия министър-председател има бившият състезател по крикет Имран Хан.

Националното събрание в столицата Исламабад има 342 депутатски места, от които 272 са избираеми. Останалите 70 са запазени за жени и немюсюлмани (60 за жени и десет за немюсюлмани).

Пенджаб, най-голямата провинция, е от ключово значение за съставянето на ново правителство. Тя държи 141 места в парламента, за които ще се състезават 1623 кандидати. За 35-те места, предвидени за жени, в тази провинция са регистрирани 73 кандидатури. Партията, която получи мнозинството от местата от Пенджаб, вероятно ще състави следващото правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Трите основни партии – „Техрик и инсаф“ (Движение за справедливост) на Имран Хан, бившата управляваща политическа сила "Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз)" и Пакистанската народна партия на Билавал Зардари - са съсредоточили вниманието си върху Пенджаб. Хан, Зардари и ръководителят на Лигата Шахбаз Шариф водят кампания за повече от едно място в парламента (пакистанското законодателство позволява даден кандидат да се кандидатира за повече от едно място). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com