Напрежението между САЩ и Северна Корея расте

5330
Напрежението между САЩ и Северна Корея расте
Снимка: Getty Images / Guliver

Съединените щати могат да нанесат превантивен удар срещу Северна Корея, ако бъде потвърдено, че страната готви шести ядрен опит. Това съобщи телевизия NBC, като цитира източник от разузнаването.

В отговор Пхенян не изключи и те да нанесат превантивен удар. По думите на висш представител на комунистическата държава, президентът Доналд Тръмп всявал смут с агресивни публикации в Twitter и мащабните военни учения в региона.

Русия призова за сдържаност в отношенията със Северна Корея

Кремъл наблюдава с безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и призовава за въздържане от провокативни действия ...

Ситуацията на Корейския полуостров сега е в омагьосан кръг, заяви заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Хан Сон-ньол в интервю за Associated Press.

Дипломатът се спира по-конкретно на написаното от Тръмп в Twitter, че "Северна Корея си търси белята". "Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята", отвърна той и добави, че "КНДР е готова за война, ако те изберат това".

"Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим", каза севернокорейският дипломат, говорейки чрез преводач.

Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще контрира с превантивен удар.

Тръмп заплаши Северна Корея с ядрени подводници

Американският президент Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че може да изпрати и ядрени подводници край бреговете й. Вестник &bdquo...

Междувременно генералният щаб на Корейската народна армия излезе с изявление, в което се казва, че в случай на агресия от страна на Вашингтон Северна Корея ще атакува американските военни бази и президентската резиденция в южнокорейската столица Сеул.

В качеството на възможни обекти са посочени няколко военните бази на САЩ в няколко южнокорейски градове, както и президентската резиденция „Синия дом“ в столицата Сеул, които генералният щаб заплашва „да изпепели за броени минути“. Севернокорейските военни добавят, че ракетите на страната са насочени и към американски бази в Япония, както и към територията на САЩ. Обявена е и готовност за удар по американския самолетоносач „Карл Винсън“, който се намира в близост до полуострова.

„Колкото повече се приближават големите цели, включително атомния самолетоносач [„Карл Винсън“], толкова по-ефективен ще бъде унищожителният удар", се казва в изявлението на генералния щаб, цитирано от РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com