X
 
 

Нова Зеландия започна масово изкупуване на лично огнестрелно оръжие

1442 0
photo of Нова Зеландия започна масово изкупуване на лично огнестрелно оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver
Нова Зеландия започна кампания за масово изкупуване на огнестрелни оръжие от гражданите. Тя има за цел да компенсира собствениците на наскоро забранените полуавтоматични оръжия в страната, предаде БГНЕС.

Държавата задели 208 милиона новозеландски долара (120 млн. евро) за изкупуването на оръжията, като в някои случаи компенсацията за гражданите ще достигне 95% от платената за придобиването цена. Новозеландците имат срок до 20 декември да предадат оръжията си по новата схема.

Новият бюджет на Нова Зеландия се грижи за благосъстоянието на хората

Новозеландското правителство предприе нов нестандартен ход, изготвяйки национален бюджет, чиито разходи се диктуват от това, което най-...

Новозеландският парламент гласува промяна в законите за притежание на оръжие с впечатляващото мнозинство от 119 на 1 глас през април. Гласуването беше по-малко от месец, след като австралийският гражданин Брентън Тарант нападна две джамии и уби 51 мюсюлмани в Крайстчърч, докато предаваше на живо във Facebook.

Полицията смята, че новозеландски граждани притежават около 14 300 полуавтоматични, щурмови пушки AR-15, каквито използва терористът от Крайстчърч.

Близо 700 огнестрелни оръжия бяха предадени на полицията още преди началото на кампанията. Собствениците на още 5000 оръжия вече са се регистрирали за момента, в който полицията ще обикаля да ги събира по места.

Нова Зеландия има населени около 5 милиона души, като се смята, че гражданите притежават 1,5 милиона огнестрелни оръжия.

След терора: Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия

Нова Зеландия забрани полуавтоматичните оръжия, разкрива "Гардиън". Мярката се налага, след като 28-годишният австралиец Брентън Тарант...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители