ОАЕ ежедневно пращат хуманитарна помощ за Афганистан

2497
 ОАЕ ежедневно пращат хуманитарна помощ за Афганистан

Обединените арабски емирства са създали въздушен мост, за да доставят тонове помощ за Афганистан след превземането от талибаните, каза оператор на летището в Кабул пред AFP в събота.

Богатите ОАЕ, близък съюзник на САЩ, са една от многото държави в Персийския залив, които са били ключови организиращи места за евакуационни полети за чужденци и афганистанци, заедно с Катар, Кувейт и Бахрейн.

ООН: Нивото на бедност в Афганистан през 2022 г. може да стигне 97%

Нивото на бедност в Афганистан може да се повиши до средата на следващата година до 97% поради свиването на БВП в резултат на нарушаван...

"От 3 септември правителството на ОАЕ активира коридор за въздушен мост за хуманитарна помощ", каза Ибрахим Моарафи, генерален мениджър и регионален директор на GAAC, базирана в ОАЕ компания, която предоставя наземни и охранителни услуги на летището в Кабул от ноември 2020 г.

"От този ден и досега сме получавали и обработвали 11 полета почти всеки ден и сме обработвали 255 тона медицинска помощ и хранителни продукти", каза той.

В събота два самолета на ОАЕ разтовариха десетки пакети с помощ, съдържащи печено мляно телешко месо, мляко на прах, олио за готвене и медицински консумативи, съобщи кореспондент на AFP.

Повече от 2/3 от 120 000 афганистанци и чужденци, избягали от Афганистан с евакуационни полети, кацнаха в ОАЕ и Катар, преди да продължат към крайните си дестинации.

ЕС се подготвя за приток на афганистанци, търсещи убежище

Европейският съюз се подготвя за приток на афганистанци, търсещи убежище. Това заяви директорът на Европейската агенция за гранична и б...

Катар е домакин на най-голямата американска военновъздушна база в региона и е бил основен посредник между талибаните и международната общност. Много държави, включително САЩ, преместиха посолствата си от Кабул в Доха, откакто талибаните превзеха столицата на Афганистан на 15 август.

ОАЕ бяха една от само трите държави, признали талибанското управление между 1996 и 2001 г. В момента арабската страна е домакин на сваления президент Ашраф Гани, който избяга от Кабул, когато талибаните навлязоха в града.

Докато летището в Кабул все още не е приело първия си международен полет след превземането на страната от талибаните, техниците в жизненоважното съоръжение денонощно се надпреварват, за да го върнат към живот. Моарафи каза, че се предприемат усилия за възстановяване на функционирането на летището отново. "Активирахме и възобновихме дейността си", казwа той пред AFP.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com