Обама иска половин милиард за обучение на сирийци за борба срещу ИД

19504
Обама иска половин милиард за обучение на сирийци за борба срещу ИД

Най-вероятно основният начин да се противодейства на Ислямската държава ще бъдат въздушните удари. Това заяви журналистът Георги Милков в коментар на новите мерки на САЩ срещу Ислямска държава в Ирак.

Рано тази сутрин Барак Обама официално поиска 500 млн. долара за обучение на „умерени сирийски бунтовници”, които да се борят с Ислямска държава. Нещо повече – американският президент призова съюзниците на САЩ да предприемат подобни мерки. Това се случва на годишнината от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон от 2001 година. Отделно Обама обяви, че праща още 475 военни в Ирак, които да помагат в борбата срещу Ислямска държава. Там САЩ има над 1000 военни. "Ако заплашвате САЩ, няма да намерите спокойно място", резюмира новата-стара стратегия Обама.

91% от американците подкрепят въздушни удари в Ирак и Сирия

Голямото мнозинство от американците подкрепят американските въздушни удари в Ирак и Сирия срещу джихадистите от "Ислямска държава" (И...

Как и защо се стигна до създаването на ИДИЛ, вече преименувана на Ислямска държава – ще получим много неприятни отговори, предупреди журналистът. За възникването на тази организация са виновни целенасочени политики на Запада. Бяха обезглавени двама американски журналисти, но всеки ден джихадистите обезглавяват хиляди души в продължение на три години и това не правеше особено впечатление на Запада, припомни Милков. Нека само кажем за износа на оръжие за „умерените сирийски бунтовници” – пределно ясно е, че там умерени бунтовници няма и тези хора са основата на Ислямска държава.

Георги Милков добави, че САЩ „действа странно” в случая с Ислямска държава. Вашингтон започна „да хвърля бомбички” чак след като джихадистите тръгнаха срещу кюрдите. А самите ислямисти тръгнаха срещу кюрдите, когато те заговориха за независимост. Да не забравяме, че точно там са едни от най-големите петролни находища в Ирак, каза Милков.

Милков напомни, че точно Барак Обама гласува срещу военната операция в Ирак през 2003 година. Американският президент цели политика, с която не иска да вкара хиляди американски войници на вражеска територия. Нека не забравяме, че за разлика от Буш, Обама се справи с Осама Бин Ладен, добави журналистът.

Според Милков при Ислямска държава случаят е малко по-различен по отношение на воденето на война. За разлика от Ал Кайда, тук имаме терен, на който е ясно къде е врагът, какво трябва да се прави – за бомбардировки там е идеално, говорим за равнинна местност, посочи журналистът.

"Ислямска държава" стъпва в Централна Азия

Брошури и знамена на „Ислямска държава” са се появили в райони на Пакистан и Индия, заедно със сигнали, че крайно-радикална...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com