Официален Израел: Русия нарушава въздушното ни пространство, но тя не е враг

14882
Официален Израел: Русия нарушава въздушното ни пространство, но тя не е враг
Снимка: Wikipedia

Руски военен самолет е влязал на миля навътре в израелско въздушно пространство, след като се е връщал от военна мисия в Сирия, съобщава електронното издание на "Катемерини".

За инцидента публично съобщи израелският военен министър Моше Яалон, който обаче поясни, че има споразумение между държавата му и Русия относно военните мисии на Москва. Не става ясно кога точно е имало нарушение, но в израелски медии се тиража информация, че всъщност става въпрос за повече от едно нарушение. Припомняме, че Израел и Сирия официално са във война още от 1967 година заради териториален спор - относно Голанските възвишения.

Турция прекратява полетите си над Сирия, Русия ограничава своите (Видео)

Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу те...

Според Jewish Press още през октомври Израел и Русия са провели секретни разговори, в които са се разбрали относно мисиите в Сирия. Информация в израелските медии сочи, че наскоро Израел е провел операция и е бомбардирал сирийска територия, за да предотврати внос на оръжие от Иран за "Хизбула" в Ливан. Операцията не е била единичен случай.

"Ние нямаме нужда от чието и да е разрешение за нашите операции в Сирия", коментира анонимен източник от израелските ВВС пред The Australian.

По думите на Амос Гилад, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната на Израел, благодарение на разговора между Бенямин Нетаняху и Владимир Путин отпреди месец координацията е на високо ниво. Гилад обаче не пропусна да каже, че Башар Асад може и да се води президент на Сирия на книга, но не контролира повече от 25% от територията на държавата и това прави Сирия "мъртва държава". Чиновникът добави и, че турският президент Реджеп Ердоган има всички основания да съжалява, че турските ВВС са свалили руски бомбардировач.

 

Израелски полковник: Европа си затвори очите и ще гори - цялата, лека-полека

Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм и затова сега я очакват кръв и спадания. Това казва полковник Гарен от изр...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com