ОПЕК прогнозира до 2020 г. петролът да стане $70 за барел

5141
ОПЕК прогнозира до 2020 г. петролът да стане $70 за барел
Снимка: Getty Images / Guliver

Страните износителки на петрол от ОПЕК прогнозират, че цената на петрола ще скочи, като в същото време се очаква организацията да намали производството си в следващите години, съобщава “Marketwatch”, предаде БГНЕС.

Докладът идва, след като световните цени на петрола през тази седмица паднаха до нива, невиждани от 2004 г. насам на фона на растящото свръхпредлагане.

В своя годишен „World Oil Outlook” ОПЕК прави прогноза, че цените на петрола ще достигнат 70 долара за барел през 2020 г. и 95 долара за барел през 2040 г. За сравнение, цената в понеделник беше 30,74 долара за барел. Сортът "Брент" падна до 36,35 долара за барел в понеделник, което е най-ниското ниво от 5 юли 2004 г. „Необходимо е да развиваме производството в по-скъпи райони, което ще вдигне цените”, се посочва още в доклада на организацията.

Освен северноамериканската конкуренция, ОПЕК е изправена пред подновяването на иранското производство след вдигането на санкциите следващата година. Въпреки това, по-рано този месец организацията реши да продължи да изпомпва черното злато на същите нива.

В доклада обаче става ясно, че групата може да наложи промяна в подхода. ОПЕК прогнозира да намали собственото си производство до 30, 6 млн. барела дневно до 2019 г. Това е повече от един милион барела на ден по-малко от производството от 31,7 милиона барела на ден през ноември, най-високото за последните три години.

Според доклада на ОПЕК доставките на петрол от САЩ и Канада ще достигнат 19,8 милиона барела на ден до 2020 г., което представлява увеличение от 2,5 милиона барела на ден в сравнение с 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com