Пилот от разбилия се самолет в Непал повтори трагичната съдба на съпруга си

9365
Пилот от разбилия се самолет в Непал повтори трагичната съдба на съпруга си
Снимка: iStock

Историята на Анджу Кхативада е повече от трагична. Тя беше вторият пилот на фаталния самолет, който се разби в Непал в неделя, а съпругът ѝ също е загинал при самолетна катастрофа - преди 16 години.

72 души, намиращи се на борда на полет 691 на Yeti Airlines, загубиха живота си край втория по големина град в азиатската страна - Покхара.

Откриха черната кутия на разбилия се в Непал самолет

Намерена е черната кутия на разбилия се в Непал пътнически самолет на „Йети еърлайнс”. Това съобщи агенция ANI в Twitter. ...

Съпругът на Анджу - Дипак Похрел - също е бил втори пилот на полет на Yeti Airlines, когато загива, и именно неговата смърт подтиква Кхативада да се занимава с авиация. Съкрушена от загубата, сама с малкото им дете, мъката на Анджу се превръща в нейна мотивационна сила.

"Тя беше решителна жена, която отстояваше мечтите си и изпълни мечтите на съпруга си", казва членът на семейството Сантош Шарма, цитиран от BBC.

Дипак е в пилотската кабина на самолет Twin Otter, който превозва ориз и храна за западния град Джумла, когато пада и избухва в пламъци през юни 2006 г., убивайки всички девет души на борда. Четири години по-късно Анджу е на път да стане пилот, преодолявайки много препятствия, за да се обучава в САЩ. След като получава квалификация, тя се присъединява към Yeti Airlines. Анджу Кхативада е една от шестте жени, наети от авиокомпанията като пилоти, и има близо 6400 летателни часа преди фаталния полет.

"Тя беше пълноправен капитан в авиокомпанията, който е извършвал самостоятелни полети", казва Сударшан Бартаула от Yeti Airlines. "Тя беше смела жена".

Пасажер засне на ВИДЕО самолетна катастрофа с десетки загинали в Непал

Самолетната катастрофа в Непал, която отне живота на десетки хора, е била заснета и то от пасажер на борда на разбилата се машина. От ...

По-късно Анджу се омъжва повторно и има второ дете, докато продължава да гради кариерата си. Приятели и роднини казват, че е обожавала работата си и е било удоволствие да си около нея. Фактът, че тя и първият ѝ съпруг загиват по този начин, е истинска трагедия.

На мястото на катастрофата в Покхара части от самолета, на който Анджу е била втори пилот, са разпръснати по бреговете на река Сети, разхвърляни като парчета от счупена играчка. Малка част от самолета лежи в дефилето, с непокътнати прозорци и все още видими зелени и жълти надписи на Yeti Airlines.

Трагедията от тази седмица поднови дискусията за безопасността на авиокомпаниите в хималайската страна, където през последните десетилетия стотици хора са загинали при въздушни инциденти. През годините редица фактори бяха обвинявани за лошите резултати на непалските авиокомпании в областта на безопасността. Планинският терен и често непредсказуемото време могат да бъдат трудни за навигация и често се посочват като причини. Но други цитират като също толкова важни фактори остарелите самолети, слабите разпоредби и лошия надзор. Все още не е ясно какво е причинило катастрофата в неделя.

Друга от трагичните истории, цитирани от BBC, е на 21-годишната Нира Чантял. Тя е певица, която често летяла с Yeti Airlines. Нискотарифните въздушни полети се превърнаха в достъпен и популярен начин за средната класа да пътува из планинската страна. Нира, която се е преместила в Катманду, е пътувала за участие в музикален фестивал в Покхара.

"Тя беше много талантлива изпълнителка и пееше народни песни. Често пееше спонтанно", казва неѝн роднина. "Нямам думи, с които да опиша загубата".

Няма оцелели от разбилия се самолет в Непал

Всички пътници и членове на екипажа на разбилия се в Непал самолет са загинали, съобщава индийският телевизионен канал News18, позовава...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com