X
 
 

Почти сигурно Гутереш е новият генерален секретар на ООН

32509 10
photo of Почти сигурно Гутереш е новият генерален секретар на ООН
Снимка: Getty Images/Guliver
Съветът за сигурност на ООН постигна съгласие Антонио Гутереш да бъде новият генсекретар на ООН, съобщи посланикът на Русия в ООН Владимир Чижов.

Гутереш е абсолютният фаворит за генерален секретар на ООН, като е получил 15 одобрения на днешното гласуване, т.е. нито една от постоянните членки не е наложила вето, пише Сега.

Кристалина Георгиева: Бих повела ООН със състрадание и безмилостен устрем към резултатите

Живеем във време на несигурност, но и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените...

Утре ще се проведе официалният вот, на който кандидатурата на Гутереш ще бъде окончателно приета. Важно е да се отбележи, че е възможно постоянните държави членки да сменят вота си на официалното гласуване утре.

Резултатите на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева все още не са известни.
За първи път постоянните членове на Съвета за сигурност гласуваха с цветни бюлетини.Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ използваха розови бюлетини за кандидатите, докато останалите десет държави в съвета използваха бели бюлетини. Розовата бюлетина "против" означава, че има риск от вето за кандидата. Всяка държава от постоянните членове на Съвета за сигурност може да наложи такова вето, което прави съответния кандидат неизбираем.
Кристалина Георгиева се включи в надпреварата последна - едва миналата седмица след като правителството реши да оттегли подкрепата си от Бокова и номинира Георгиева. Директорът на ЮНЕСКО обаче обяви, че няма да се откаже от надпреварата за високия пост. В понеделник Кристалина Георгиева беше изслушана от общото събрание на ООН, след което руският представител в организацията - Виталий Чуркин обяви, че Русия иска следващият генерален секретар на ООН да е жена и то от Източна Европа.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Мирча Кришав 7 Мирча Кришав преди 3 години Профил на трол?
  Почти, нали? 98%, ама има още 2% ... от днес.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Абе хора,каква Бокова,какви 5 лева?Народите от бившите соц.страни не допускат номенклатурни кадри на комунистите да ги управляват, дори в собствените им страни,камо ли пък ООН.Големите в тази игра,никога няма да допуснат това,каквато и подкрепа да има.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Нашата велика драма Бокова-Кристалина се оказа буря в чаша вода. Гутереш си печелеше всички прослушвания безкомпромисно.
 • Да видим! 5.1 Да видим! преди 3 години Профил на трол?
  Днес Палестина е поискала членство в ООН, САЩ са с вечното вето. В замяна, Генсек от Източна Европа и да видим тогаз ...
  : 0 !
 • ciklop50 4 ciklop50 преди 3 години Профил на трол?
  Хубава новина е, когато прочетеш, как света рита шутове в задника на омразните на всички българи, проруски мекерета от бсп и герб! По същият начин трябва да ги шамаросаме и за изборите за президент и в бъдещи избори!
 • Мунчо 4.1 Мунчо преди 3 години Профил на трол?
  Ти си болен мозък, а ако днес има само едно НЕ, като от Громико, а? Тогава всички са на кота нула и играта започва отначало.
  : 1 !
 • Бунчо 4.2 Бунчо преди 3 години Профил на трол?
  4.1 !?
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Явно само на вас не са известни Сталинка 5 за 8 против и 2 въздържал се . Бокова 7-7-1.Боко да подаде оставка поредната калинка Сталинка.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  БСП доведе народа до просяшка тояга!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  НА СТАЛИНКА И БОКУ ИМ СЕ ОТРЕЖДА ОСТАВКИ...ИЛИ БОКУ ДА СМЕНИ ЦЕЦКА С ЪС СТАЛИНКА ЗА ПРЕЗИДЕНТ
Последно в Актуално