Посолствата на САЩ и Канада в Анкара: Няма да се намесваме във вътрешните работи на Турция

2674
Посолствата на САЩ и Канада в Анкара: Няма да се намесваме във вътрешните работи на Турция
Снимка: iStock/Guliver

Посолствата на САЩ и Канада в Турция заявиха днес, че възнамеряват да спазват законите и разпоредбите на приемащата държава и да не се намесват във вътрешните ѝ работи, след като по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди на външното министерство на републиката да обяви посланиците на 10 държави за персона нон грата.

"Съединените щати остават ангажирани с член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения", се казва в изявление, разпространено на официалната страница на посолството на САЩ в Twitter. Идентично изявление беше публикувано на страницата на канадското посолство в Twitter. Нидерландия и Нова Зеландия изпратиха подобно съобщение, а Норвегия и Финландия препратиха съобщението на САЩ.

Първият параграф на член 41 от посочения документ гласи, че "без да се засягат техните привилегии и имунитети, всички лица, които се ползват от такива привилегии и имунитети, са длъжни да спазват законите и разпоредбите на приемащата държава", като те "също така са длъжни да не се намесват във вътрешните работи на тази държава".

Обкръжението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се стреми да избегне експулсирането на западни посланици, включително представители на Германия и САЩ. Това съобщи „Блумбърг“, позовавайки се на източници от администрацията на турския лидер.

Според агенцията турското външно министерство все още не е предприело конкретни стъпки за експулсиране на дипломатите - те все още не са обявени за персона нон грата. Министерството заявява, че се надява да избегне по-нататъшно изостряне на ситуацията.

През уикенда администрацията на Ердоган е провела среща с правителствени служители, които са изложили пред турския лидер възможните последици от експулсирането на посланиците, включително за турската икономика. Според агенцията скоро ще се проведе нова среща, на която ще се реши дали да се пристъпи към конкретни стъпки за експулсиране на западните дипломати.

Турският президент приветства изявленията на посолствата, съобщи от своя страна Анадолската информационна агенция, позовавайки се на източници от президентската администрация.

Ердоган се закани, че ще изгони 10 западни посланици, сред тях на САЩ и Германия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да експулсира посланиците на САЩ, Германия и осем други западни държави, които се обяви...

"Президентът Ердоган е взел под внимание изявленията на посолството на САЩ и други дипломатически мисии", заявиха от администрацията.

Реакцията на посолствата дойде, след като Ердоган нареди да бъдат обявени посланиците на 10 държави за персона нон грата заради критиките на няколко държави към инициирания от Анкара съдебен процес срещу правозащитника Осман Кавала.

На 21 октомври Ердоган разкритикува посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, като заяви, че те се намесват в съдебните дела на страната. Същия ден те бяха призовани в турското външно министерство във връзка с публикуването на съвместно изявление относно процеса срещу правозащитника Осман Кавала.

В събота президентът на Турция заяви, че е наредил на външното министерство на републиката да обяви посланиците на 10 държави, които са направили изявление за процеса срещу Кавала, за персона нон грата.

Кавала, обвинен от турските власти в участие в опита за преврат през 2016 година, беше задържан на летището в Истанбул на 18 октомври 2017 г. На 1 ноември същата година съдът постанови задържането му за опит за промяна на конституционния ред и сваляне на действащото правителство. Турските власти също така смятат, че Кавала е участвал в протести, състояли се през 2013 г. През февруари 2020 г. съдът в Истанбул реши да оправдае и освободи активиста, но по-късно същия ден прокуратурата отново нареди задържането му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com