Повече от 100 тона мъртви миди изплуваха по бреговете на Виетнам

1371
Повече от 100 тона мъртви миди изплуваха по бреговете на Виетнам
Снимка: Pixabay

Повече от 100 тона миди изплуваха мъртви край бреговете на Централен Виетнам, пише AFP като се позовава на държавните медии. В страната нараства общественото недоволство от това, което изглежда като възможен разлив на токсични вещества в Южнокитайско море.

Купищата мъртви морски мекотели започнаха да се трупат по същите брегове, на които по-рано този месец изплуваха много мъртви риби.

Мидените фермери от провинция Ха Тин проплакаха заради съкрушителната загуба на реколтата малко преди времето за вадене на деликатесните животни от морето.

„Имахме големи надежди за реколтата. Много търговци ми платиха депозит за мидите, но сега всички надежди бяха разбити”, заяви местният фермер Тран Ти Луа.

Виетнамските власти забраниха продажбата и консумацията на миди, докато тече разследването на случая. Все повече нарастват предположенията, че токсични химикали от близки фабрики са изтекли във водата, съобщава БГНЕС.

„За да подсигурим околната среда, хранителната безопасност и да защитим здравето на хората, премиерът поиска от министрите и местните власти да … съберат и незабавно да се погрижат за мъртвите морски дарове”, гласи правителствено изявление.

В провинция Ха Тин се намира огромен металургичен комбинат на тайванския конгломерат „Формоса” (Formosa). Компанията и преди е била замесена в екологични скандали на различни места по света.

Правителственото разследване засега не свързва „Формоса” и други фабрики в региона с инцидента, твърди зам.-министъра на околната среда Во Туан Нан. Но противоречиво изказване на един от пиар експертите на „Формоса” след скандала с умрелите риби резонно подклади общественото недоволство срещу индустрията.

„Не можете да имате и двете”, заяви представителят на компанията Чоу Чун Фан, визирайки морския живот и международните инвестиции.

Изказването беше последвано от множество коментари на недоволство във виетнамските медии и Facebook – едно от малкото места в авторитарната държава, където гражданското мнение може да бъде изразено свободно.

От „Формоса” се извиниха за коментарите.

Миналата година Виетнам реализира 6,6 милиарда долара приходи от морски продукти.

Русия призова да се създаде трибунал за войната във Виетнам

Според заместник-председателя на комисията по международни отношения на руската Дума Андрей Климов, международната общност трябва да о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com