Преговорите между Иран и МААЕ се отлагат

16165
Преговорите между Иран и МААЕ се отлагат
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Преговорите за прозрачност на ядрените мощности на Техеран с ядрения регулатор на ООН се отлагат за февруари, докато Иран и световните сили се подготвят за изпълнението на историческото ядрено споразумение, предаде БГНЕС.

Разговорите с експертите от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), които разследват твърденията за разработване на ядрени оръжия в Иран, бяха насрочени за 21 януари в Техеран. "Следващият етап на разговорите се отлага за 8 февруари заради подготовката на изпълнението на стъпките, договорени в Женева", каза иранският пратеник в МААЕ Реза Наджафи за споразумението между Иран и т.нар. група 5+1, постигнато през ноември в Женева. Съгласно споразумението Иран временно спира ядрената си програма в замяна на облекчение на някои санкции.

Експерти от МААЕ ще посетят Иран на 18 януари като част от подготовката за изпълнението на споразумението от Женева, което ще влезе в сила два дни след пристигането им.

Съгласно договореностите, Иран трябва да ограничи обогатяването на уран до 5% в рамките на 6 месеца и да започне неутрализацията на запасите от пречистен до 20% уран, което е само няколко стъпки преди производството на материал за направата на ядрено оръжие. Тези действия ще бъдат наблюдавани от инспектори на МААЕ.

Говорителката на МААЕ не коментира вероятната визита на експертите в Иран, но заяви, че "необходимите приготовления ще бъдат направени за изпълнението" на споразумението с групата 5+1 (Великобритания, Китай, Франция, Русия, САЩ и Германия).

На 11 ноември Иран и МААЕ подписаха рамково споразумение, което включва шест практически стъпки, които Техеран трябва да изпълни до 11 февруари. Първата стъпка е посещение на централата за тежка в незавършения реактор Арак, която бе изпълнена на 8 декември. Втората стъпка е визита в мината за уран Гачин в южната част на Иран, която предстои да бъде изпълнена преди 11 февруари. Останали етапи обхващат предоставяне на информация за бъдещи реактори за изследователски цели, идентифициране на местата за нови атомни електроцентрали, както и изясняване на позицията на Иран относно допълнителни съоръжения за обогатяване и технологии за обогатяване с лазер.

Преговорите с МААЕ вървят паралелно с преговорите с групата 5+1 и целят повишение на прозрачността на продължаващите ядрени дейности на Иран, както и повече информация за предишни усилия за милитаризиране на тези съоръжения.

Западните сили и Израел подозират, че ядрената програма на Иран прикрива военни цели. Техеран няколкократно отрече тези обвинения с тезата, че ислямската република цели единствено мирното приложение на тази технология.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия