Президентът на Иран: Основният виновник за тероризма е Америка

1349
Президентът на Иран: Основният виновник за тероризма е Америка

Президентът на Иран Хасан Рухани обеща отмъщение в четвъртък срещу "групата на наемниците" зад самоубийствен атентат, при който бяха убити 27 души в Югоизточен Иран и обвини САЩ и Израел в подкрепа на "тероризма".

"Ние със сигурност ще накараме тази наемническа група да плати за кръвта на нашите мъченици", заяви иранският президент, цитиран от агенция ИРНА, предаде БГНЕС. 

"Основният корен на тероризма в региона е Америка и ционистите, а някои страни-производителки на петрол в региона също подкрепят финансово терористите", добави той.

Рухани говори на летище Мехрабад в Техеран, преди да замине за руския курорт Сочи за среща на върха с руските и турските си колеги Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган относно бъдещето на Сирия.

Атаката от сряда, която е била насочена срещу автобус с революционни гвардейци в нестабилната югоизточна провинция Систан-Белуджистан, беше една от най-смъртоносните срещу иранските сили за сигурност от години.

Атентаторът нанесе удара си, когато войниците се връщаха от патрулна мисия на границата с Пакистан, където сепаратистките и джихадистки групировки имат тилови бази, казазаха от революционната гвардия.

Систан-Белуджистан е дом на голяма етническа общност на белуджите, която се намира на границата и за разлика от повечето иранци, които са мюсюлмани-шиити, са предимно сунити.

Рухани: Санкциите на САЩ срещу Иран са провал

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че санкциите на САЩ срещу Ислямската република са се провалили, информира Reuters. "САЩ се про...

Рухани призова съседите на Иран да поемат своите "правни отговорности" и да не позволяват на "терористите" да използват територията им, за да подготвят атаки.

"Ако това продължи и те не могат да спрат терористите, то е ясно - въз основа на международното право - че имаме определени права и ще действаме срещу тях в съответното време", каза иранският президент, без да уточни какво има предвид.

Атаката дойде в същия ден, когато Съединените щати събраха представители на около 60 страни в Полша за конференция за Близкия изток и Иран. Вашингтон се надява с този форум да увеличи натиска върху Техеран.

Срещата във Варшава беше наречена от външния министър Мохамед Джавад Зариф „Цирк Варшава“ и според него „не е съвпадение, че Еран беше подложен на терористична атака в същия ден“, в който започнаха разговорите в полската столица.

Отговорност за атентата в сряда беше поета от джихадистката групировка Джаиш ал-Адл (Армията на правосъдието).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com