Путин обмисля реабилитация на кримските татари

26504
Путин обмисля реабилитация на кримските татари
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският президент Владимир Путин обеща на високопоставен представител на татарите в Русия, че ще обмисли реабилитацията на кримските татари, депортирани по времето на Сталин, предаде БГНЕС.

Путин направи това съобщение по време на среща с Рустам Миниханов, президент на руската република Татарстан. Последният посети Крим след анексирането от страна на Русия. Той помоли руския президент да разглежда кримските татари като "репресирани хора", които трябва да бъдат реабилитирани според руските закони, приети в последните години от съществуването на Съветския Съюз.

"Би било добре, ако кримските татари са разглеждани съгласно закона от 1991 г. Това ще бъде сериозна морална подкрепа за тях", каза президентът на Татарстан. Путин отговори, че "непременно ще разгледа въпроса", както и обмисля среща с активисти на кримските татари.

Кримските татари в продължение на десетилетия бяха принудени да живеят в Централна Азия, заради сътрудничеството си с германските нацисти по време на Втората световна война /1939-1945/. Подобни жестоки мерки спрямо определени народности, които са воювали или сътрудничели със силите на Оста Рим-Берлин-Токио, са предприемани не само от Москва, но и от нейните съюзници в антихитлеристката коалиция.

В края на 80-те години, по време на Перестройката на Михаил Горбачов /1985-1991/ на кримските татари беше позволено да се завърнат по родните места. Украйна никога не гласува законопроекта за реабилитация на тези хора. Кримските татари продължават борбата си с множество проблеми, един от които е собствеността на земя.

През 1991 г. Русия приема закон за реабилитация на репресираните, като обявява преследването им като незаконно и им гарантира правото на обезщетение.

Путин вече подаде ръка на кримските татари, които масово се противопоставиха на референдума на 16 март за обединение с Русия. Те все още смятат руснаците за чужда сила.

"Имаше период, когато кримските татари изпитваха голяма несправедливост, наред с другите народи на Съветския Съюз. Мисля, че трябва да има необходимите политически и законови стъпки, които да завършат процеса на реабилитация на кримските татари, решения, които ще възродят доброто им име", каза Путин миналия месец.

Високопоставените представители на Татарстан, сред които и президента Миниханов и изключително влиятелният му предшественик Минтимер Шаймиев, опитаха да гарантират пред кримските татари, че правата им ще бъдат спазвани в Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com