Първата задгранична визита на Тръмп донесе договори за милиарди между САЩ и Саудитска Арабия

3996
Първата задгранична визита на Тръмп донесе договори за милиарди между САЩ и Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият ден от първото посещение на американския президент Доналд Тръмп зад граница – в Саудитска Арабия, се превърна в богата печалба и за двете страни предвид редицата сключени договори.

Според равносметката на Рияд сключените споразумения са на стойност от 380 млрд. долара.

САЩ възнамерява да продаде на Саудитска Арабия оръжия за милиарди долари

Вашингтон работи активно по подготовката на договор със Саудитска Арабия за доставка на оръжие на стойност десетки милиарди долари. Тов...

На първо място стана ясно, че е сключено споразумение за нова програма в областта на отбраната между Рияд и Вашингтон. По нея ще бъдат доставени 150 хеликоптера S-70 Blackhawk, като доставчик ще е Lockheed Martin. Само тази сделка е на стойност 6 млрд. долара. Очаква се тя да отвори 450 работни места.

Освен това в Саудитска Арабия ново звено ще отвори компанията Raytheon. Raytheon се занимава с проекти в областта на киберсигурността. General Dynamics пък ще работи в Саудитска Арабия за производство на бронирани машини.

От друга страна петролната компания Motiva, собственост на държавната саудитска Saudi Aramco, сключи договор за 12 млрд. долара. Тя ще разшири оперативната си дейност в Тексас, като е много вероятно до 2023 година инвестицията ѝ да се увеличи с още 18 млрд. долара. Сегашният договор означава откриване на 2500 работни места, като се очаква да бъдат създадени още 12 000 до 2023 година.

Отделно бяха сключени и серия двустранни споразумения с идея за развитие на Саудитска Арабия в хоризонт до 2030 година. Страна по един от договорите е General Electric, която подписа меморандуми на стойност 15 млрд. долара. Основната цел е да се повиши енергийния капацитет на саудитската индустрия като цяло. Договор сключи и Dow – вторият най-голям производител на химикали в света. Съгласно споразумението ще бъде създаден завод за производство на полимери – например за третиране на вода.

ООН избра Саудитска Арабия за защитник на правата на жените

Саудитска Арабия беше избрана за постоянен член на Комитета за статута на жените към ООН, съобщи британския "Индипендънт". Основна цел...

Арабските обичаи да се пие кафе

Иначе по време на визитата в Рияд, Доналд Тръмп беше запознат с изкуството да се пие кафе. Представители на саудитското кралско семейство демонстрираха някои тънкости. Всички участници в срещата на върха бяха нагостени с чашка от ободрителната напитка, приготвена в джезве. Кафето, което се налива пред гостите от позлатени кафеници, бе поднесено от специално обучени хора, облечени в традиционните бели дрехи.

Крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд демонстрира пред Доналд Тръмп как трябва да завърши церемонията и с какъв жест да покаже, че кафето е достатъчно. Такава "образователна програма" бе представена и на Иванка Тръмп от принц Мукрин бин Абдел Азиз, информира БГНЕС.

Пиенето на кафе става с дясната си ръка, а в края на церемонията - да се подаде празната чаша на домакина и да се направят няколко въртеливи движения на китката, което означава, че гостът е доволен от напитката и не желае повече. В противен случай, чашата бъде напълнена с нова порция кафе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com