Рекорден брой столетници в Япония

15814
Рекорден брой столетници в Япония

Рекорден брой на столетниците отбелязва Япония в цялата си история. В момента там живеят повече от 58 800 души - с 4400 повече, отколкото преди една година, съобщи Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи.

Броят на японците на възраст над сто години непрекъснато се увеличава вече 44 последователни години. Над 87 процента от тях са жени.

Министерство ежегодно публикува доклад в навечерието на 15 септември, когато отбелязва националния си празник - Деня на уважение към по-възрастните.

Най-старият човек в Япония е Миасо Окава от Осака, който през март отпразнува 116 години. Тя също е записана в Книгата на рекордите Гинес като най-възрастният човек в света. Най-старият мъж на планетата също е японец – това е роденият през 1903 г. Сакари Момои от град Сайтама, близост до Токио.

Успоредно с нарастването на рекорд в броя на столетниците в Япония, е налице намаляване на населението - през 2013 г. то е намаляло с най-бързи темпове за целия следвоенен период. Делът на хората на възраст над 65 години се е увеличил до 24,4%, а на децата под 15 години - с малко повече от 13 процента

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com