"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

3750
"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?
Снимка: Getty Images

Делегация на палестинската групировка „Хамас“ пристигна в столицата на Египет Кайро за преговори за примирие в Газа, свързано с връщането на заложници в Израел, заяви представител на палестинската групировка за Reuters.

Свързаният с държавата египетски телевизионен канал Al-Qahera News също потвърди пристигането на делегацията на „Хамас“ в Кайро.

„Резултатите днес ще бъдат различни. Постигнахме споразумение по много точки и остават само няколко“, отбелязва източник от египетските служби за сигурност пред Reuters.

ОЩЕ: "Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

Палестински служител, запознат с посредническите усилия, изразява предпазлив оптимизъм. „Този път нещата изглеждат по-добре, но дали е налице споразумение ще зависи от това дали Израел е предложил това, което е необходимо, за да се постигне споразумение“, казва той.

Делегацията на „Хамас“ пристигна от щаба на палестинското ислямистко движение в Катар, който, заедно с Египет, се опита да посредничи за ново прекратяване на огъня след това през ноември.

Снимка: Getty Images

САЩ, които, подобно на други западни сили и Израел, заклеймяват „Хамас“ като терористична групировка, призовават палестинското движение да сключи сделка.

Досега преговорите пропадат заради искането на „Хамас“ за ангажимент за прекратяване на почти 7-месечната офанзива на Израел, който настоява, че след всяко примирие ще поднови операциите, предназначени за разоръжаване и разбиване на групировката.

„Израел при никакви обстоятелства няма да се съгласи да прекрати войната като част от сделката за освобождаване на нашите заложници“, казва израелски официален представител в събота, като ясно показва, че тази основна позиция е непроменена.

ОЩЕ: Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

От „Хамас“ заявиха в петък, че ще дойдаат в Кайро с „позитивен дух“, след като проучиха последното предложение за сделка, малко от което беше оповестено публично. Израел даде предварително одобрение на условията, които според един източник включват връщането на между 20 и 33 заложници в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници и седмично спиране на боевете.

Това ще остави около 100 заложници в Газа, някои от които според Израел са загинали в плен. Според източник на Reuters връщането им може да изисква допълнителна сделка с по-широки израелски отстъпки.

Снимка: Getty Images

„Това може да доведе до фактически, ако не и формален, край на войната – освен ако Израел някак си не ги върне чрез сила или не генерира достатъчно военен натиск, за да накара „Хамас“ да отстъпи“, отбелязва източникът.

Египетски източници съобщиха, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в Кайро в петък. Той е участвал в предишни преговори за примирие и Вашингтон даде знак, че този път може да има напредък.

ЦРУ отказа да коментира маршрута на Бърнс.

ОЩЕ: "Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Египет даде нов тласък на преговорите в края на миналия месец, разтревожен от перспективата за израелско нападение срещу „Хамас“ в град Рафах в южната част на Газа, където над 1 млн. палестинци са намерили подслон близо до границата със Синайския полуостров на Египет.

Голяма израелска операция в Рафах може да нанесе огромен удар на крехките хуманитарни операции в Газа и да изложи на риск много повече животи, според служители на ООН. Израел твърди, че няма да бъде възпрян да превземе Рафах и работи по план за евакуация на граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нашествието на Китай в Тайван може да започне още през юни тази година

След като скъса с Израел: Колумбия открива посолство в Рамала

Китай с военно учение край Тайван (ВИДЕО)

Втора ракетна заплаха е обявена в Белгород (СНИМКИ)

Стана ясно къде ще погребат президента на Иран Ебрахим Раиси

Ердоган остро осъди Нетаняху за действията в Газа

Размириците в Нова Каледония продължават, Макрон отпътува спешно към островите (ВИДЕО)

10 палестинци са убити при двудневна израелска атака на Западния бряг

Нетаняху бесен заради признаването на палестинската държава - било "награда за тероризма" (ВИДЕО)

Пекин отвърна на САЩ за санкциите срещу китайски компании

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com