Правила за засаждане на разсад от лук в градината според градинарите

5560
Правила за засаждане на разсад от лук в градината според градинарите
Снимка: iStock

Лукът е непретенциозно и в същото време важно растение в лятна вила. Отглеждането му чрез разсад е един от най-ефективните начини за осигуряване на добра реколта. Нека да разберем в как правилно да засаждаме разсад от лук, въз основа на опита на градинарите.

Избор на семена и подготовка на разсад

Лукът се отглежда от семена, които преди това са били отгледани като разсад. Покупката на качествени семена е първата стъпка към успешното отглеждане. Следва засаждане на семената в специални саксии или контейнери с плодородна почва. Това позволява на разсада да се развие и да се подготви за пресаждане в градинската леха.

Опитните градинари препоръчват еднократно подрязване на върховете на разсада, за да се осигури правилното формиране на растенията. Това е особено важно при преждевременно засаждане на семена.

ЛУК в домашната градина: Граднарите съветват как да се погрижите добре за него

Подготовка на леха и тор

Добрата подготовка на лехата е ключът към успешния растеж на лука. Разсадът се засажда в предварително обработена и наторена леха. Това ще позволи на растенията да се вкоренят по-бързо и да се развият по-добре.

За наторяване на лехите можете да използвате специално решение, препоръчано от опитни градинари. Торове, съдържащи азот, фосфор и калий, подпомагат здравословния растеж на растенията. Добавянето на микробиологичен тор ще подобри почвата и ще стимулира развитието на кореновата система.

Как да засадите разсад от лук в градината?

Преди да засадите разсад, трябва да определите оптималния модел на засаждане. Препоръчва се между редовете да се оставят около 25 см, а в реда - около 7 см. Това ще осигури достатъчно пространство за развитие на растенията и образуване на луковици.

След определяне на модела трябва да се подготвят бразди за засаждане. Поливането на лехите с разтвор на торове ще осигури на растенията необходимите хранителни вещества.

Разсадът трябва внимателно да се разпредели върху лехата, като се притиснат корените, така че да са в добър контакт с почвата. След засаждането на разсада е необходимо отново да се полее с разтвор на торове, за да се осигури добър старт на растежа.

Къде в градината растат най-големите глави лук?

В очакване на реколтата

Според опитните градинари, реколтата от лук може да се очаква приблизително два месеца и половина след засаждането на разсада. Правилната грижа за растенията включва редовно поливане, отстраняване на плевели и торене.

Като използвате разсад за лук в градината, разчитайки на опита на градинарите, вие си осигурявате добър старт за получаване на изобилна реколта. Следвайки препоръките за подготовка на разсад, торене на лехите и правилно засаждане, вие създавате благоприятни условия за здравословен растеж и развитие на вашия лук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com