Русия опроверга задържането на 27 кораба в Турция

3982
Русия опроверга задържането на 27 кораба в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Информацията, че Турция е задържала 27 руски търговски кораба в отговор на задържането на турски кораби в Черно море, не съответства на истината, заявил зам. транспортният министър Виктор Олерски пред Интерфакс.

В сряда турският вестник Huriyett съобщи за задържането на 27 търговски кораба под руски флаг поради липса на необходимите документи.

ФСБ: Няма инцидент между турския и руските кораби

Ситуацията с преминаването на керван със сондажни платформи на "Черноморнефтегаз" в съпровод на бойни кораби на Черноморския флот на Ру...

Изданието твърди, че властите на Турция са предприели тези действия в отговор на предполагаемо задържане на осем турски търговски кораба от Русия. Тези задържания са станали в периода от 24 ноември, когато Турция свали руския бомбардировач Су-24 над Сирия, до 15 декември.

По информация на неназован източник Анкара първоначално не взела никакви мерки в очакване, че това ще спре. Когато това не се случило, Турция решила да отвърне със същото спрямо кораби под руски флаг.

Властите на двете страни сега обсъждали създалата се ситуация в електронна кореспонденция и се разбрали за среща, се казва в публикацията.

Отношенията между Русия и Турция се усложниха, след като турските ВВС свалиха руския Су-24, изпълняващ бойна задача в рамките на въздушната операция на Русия по борба с тероризма в Сирия.

Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия

Руски кораби са обстреляли позиции на ИД на територията на Сирия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи ТАСС. ...

Турските власти заявиха, че самолетът е нарушил държавната граница, и отказаха да изплатят обезщетение. Руската страна на свой ред отвърна, че Су-24 не е навлизал в турското въздушно пространство, а властите на Русия са приели ограничителни мерки спрямо Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com