Турция задържа 27 руски кораба

11793
Турция задържа 27 руски кораба

Турция е задържала 27 руски кораба в пристанищата на страната, съобщава Habertürk. Изданието уточнява, че това е направено в отговор на "аналогични действия на Русия", която била задържала осем кораба, плаващи под турски флаг. В кои пристанища се намират руските кораби, не е известно.

Според вестника турските власти първоначално не предприели никакви действия, наблюдавайки блокирането на свои кораби в руски пристанища, в очакване, че това ще спре в близко време. Но според Habertürk бюрократичните спънки за турските кораби не спрели цяла седмица, във връзка с което от 15 декември било решено да се постъпва по аналогичен начин и с корабите, плаващи под руски флаг и намиращи се в пристанищата на Турция.

Турция си затворила възможността за конструктивен диалог с Русия

Риториката на Турция, последвала след инцидента със сваления руски бомбардировач, е затворила възможността за конструктивен диалог с Ру...

Източник на изданието добавя, че сега представители на властите от двете страни са започнали преговори за уреждане на този въпрос по електронната поща. Засега обаче не било ясно къде и кога може да се проведат преговори, но двете страни "показали готовност да решат проблема".

По-рано този месец вече бе съобщавано за подобни ситуации. Според в. Haber7 ръководството на турското пристанище Самсун задържало няколко руски товарни кораба. Отбелязвало се, че в края на ноември четири кораба под руски флаг разтоварили и се готвели да напуснат пристанището. Но след техния оглед и проверка на документите митницата на пристанището установила редица недостатъци и постановила задържането им.

Освен това на 30 ноември постъпило съобщение, че руските кораби имали трудности с преминаването през проливите. Те или се движели на зигзаг, или в кръг в дълго очакване за разрешение да влязат в Босфора, докато корабите на останалите страни преминавали без забавяне.

В руското отбранително ведомство опровергали тази информация и заявили, че руските кораби нямат никакви проблеми с преодоляването на зоните на черноморските проливи.

Турция забрани на военните си да почиват в Русия

В контекста на изострено напрежение между Анкара и Москва заради сваления руски бомбардировач от Турция турската армия забрани на служи...

Отношенията между Москва и Анкара се влошиха, след като бомбардировач Су-24М от състава на руската авиационна група в Сирия беше свален на 24 ноември от турски изтребители F-16.

Самолетът падна в северната част на Сирия близо до границата с Турция, командирът на екипажа загина, но щурманът беше спасен. Овен това в резултат на обстрела на хеликоптер, излитащ за издирване на екипажа на бомбардировача, загина един морски пехотинец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com