Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб

4343
Русия отрича Турция да е нанасяла удари в Идлиб
Снимка: Getty Images/Guliver

Турските самолети не са нарушили държавната граница на Сирия и не са нанасяли удари по позициите на сирийските правителствени сили, предава TACC. Това се посочва в съобщение на Руския център за помирение на враждуващите страни към Министерството на отбраната.

"Турските военновъздушни сили не нарушиха държавната граница на Сирия, нападения върху позициите на сирийските войски не са регистрирани", се казва в изявлението. 

18 бойци са убити при въздушни удари в сирийска провинция

Въздушни атаки удариха позиции на проирански сили и милиции техни съюзници в източна Сирия през нощта, при което загинаха 18 души. Не ...

Отбелязва се, че турски войници в действителност са попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили в Идлиб. Силите на Дамаск са искали да ударят позиции на въоръжената опозиция, но понеже турската страна не е предупредила Русия за движението на своите войски, те също са попаднали под обстрел.

"Подразделения на турските войски през нощта на 2-ри срещу 3 февруари, без предизвестие за руската страна, извършиха движение в зоната за деескалация на Идлиб и попаднаха под обстрел от сирийските правителствени сили, които се целиха по терористите в района западно от село Саракиб", се казва в съобщението.

Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия също потвърди информацията, че няколко турски войници са ранени в резултат от ударите по позициите им в зоната на деескалация, но според техните данни няма загинали. 

"Според наличната информация, няколко турски войници са ранени. Взети са мерки за евакуацията на ранените на турска територия", казаха от центъра. Отбелязва се, че „непрекъснато се поддържа комуникация между руската страна и турското командване“ в зоната за деескалация.

Турция се похвали с убити сирийски войници, Ердоган с предупреждение към Русия

Турция е предупредила руските власти да избягват конфронтация с турските военни в Сирия в северозападната провинция Идлиб, докато Анка...

Министерството на отбраната на Турция твърди, че на 3 февруари са убити четирима турски войници, а девет други са ранени в резултат на обстрел над позициите им в района на село Саракиб. Според Анкара, сирийската армия е извършила ударите, въпреки факта, че е била уведомена предварително за местоположението на турските сили.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изтребители на военновъздушните сили на Турция F-16, съвместно с артилерията на страната са нападнали около 40 цели в Идлиб в отговор на атаките на правителствените сили на Дамаск, при което са загинали четирима войници. Според него по време на въздушния удар са били неутрализирани над 30 сирийски военнослужещи. Президентът обаче не уточни дали „неутрализираните сирийци“ са представители на сирийската армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com