Русия прехвърлила над 1 100 миротворци в Нагорни Карабах

1995
Русия прехвърлила над 1 100 миротворци в Нагорни Карабах
Снимка: Getty

Военнотранспортната авиация на Русия за три денонощия е прехвърлила в Нагорни Карабах повече от 1 100 руски миротворци. Това заяви днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

"За три денонощия са извършени 73 полета, превозени са 1 103 военнослужещи, 168 единици техника", каза Шойгу на съвещание за хуманитарните въпроси в Нагорни Карабах при руския президент Владимир Путин. По думите му прехвърлянето на военна техника продължава с "25 полета на денонощие".

Русия прави хуманитарен център по Нагорни Карабах

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за създаването на междуведомствен център за хуманитарни реакции по Нагорни Карабах, съ...

Според данни на руското министерство на отбраната основата на контингента ще бъде формирана от 15-а отделна мотострелкова бригада на Централния военен окръг. Командният пункт на миротворческата операция ще бъде разположен в района на Степанакерт, предаде 24 часа.

Броят на убитите при военните действия в Нагорни Карабах е надхвърлил 4 000, а на ранените – 8 000, заяви днес Путин на съвещание за хуманитарната ситуация в Нагорни Карабах. Той отбеляза, че броят на бежанците по различни оценки е десетки хиляди. "Много културни обекти" и гражданска инфраструктура в Нагорни Карабах са били унищожени, добави руският президент. Путин каза, че приетата на 9 ноември тристранна декларация за Нагорни Карабах е "позволила да се спре кръвопролитието и да се стабилизира ситуацията. "Обстрелите и въоръжените сблъсъци изцяло са прекратени", подчерта той.

Русия по молба на ООН се договаря с Азербайджан и Армения за възможността структури на световната организация да могат да присъстват в Нагорни Карабах, заяви на съвещанието руският външен министър Сергей Лавров. "Поддържаме контакт с международните организации, които се занимават с хуманитарна дейност. Това са преди всичко Бюрото на върховния комисар на ООН за бежанците, Службата за координация на хуманитарните въпроси на ООН и Програмата за развитие на ООН (ПРООН). Всички тези структури присъстват в региона, но не непосредствено в Нагорни Карабах. Сега осъществяваме контакти с нашите арменски и азербайджански колеги и по молба на структури на ООН се договаряме за това, те да могат да разгърнат присъствието си непосредствено в Нагорни Карабах", каза руският външен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com