Русия с амбициозен план за "ускорено развитие" на генетични технологии

3559
Русия с амбициозен план за "ускорено развитие" на генетични технологии
Снимка: iStock/Guliver

Русия започва "ускорено развитие" на генетични технологии. Страната обяви амбициозен план да стане един от световните лидери в тази област до 2027г., съобщава BBC.

Със задачата са се заели правителството, Роснефт и детският ендокринолог Мария Воронцова, която медиите наричат "най-голямата дъщеря на Владимир Путин".

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване

Учените откриха гени, предпазващи от затлъстяване, съобщи британското издание "Телеграф". Гените, предпазващи около четири милиона души...

В началото на март вицепремиерът Татяна Голикова и шефът на "Роснефт" Игор Сечин подписаха споразумение за сътрудничество. За изследванията руската компания е заделила бюджет от 1 милиард долара.

Споразумението е посветено на "ускореното развитие на руските генетични технологии" и "постигането от Руската федерация на позицията на един от лидерите" в тази област до 2027 г., както и "намаляването на критичната зависимост на руската наука и промишленост от чужди генетични и биологични бази данни".

Съгласно споразумението ще бъде изграден голям център за интегрирани изследвания в областта на генетичните технологии и генетичното редактиране, резултатите от които ще бъдат използвани в промишлеността и медицината.

На "Роснефт" е възложено да създаде такъв център под формата на автономна организация с нестопанска цел (АОНЦ), която да го развива и финансира. От своя страна правителството се ангажира да предостави земя за изграждането на център за генетични изследвания и да предостави всякакъв вид помощ.

АОНЦ "Руските генетични технологии" е регистрирана на 28 април в Москва, Шаболовка 10. На същия адрес се намира и офисът на "Роснефт".

Учени успяха да отстранят гени при човешки ембриони

За първи път в историята учени успяха да отстранят при човешки ембриони гени, носещи наследствено сърдечно заболяване. Изследването на...

"Сега няма да коментираме нищо. Ще коментираме по-късно с подробности. Това не е тайна - това е голям проект", заяви говорителят на компанията Михаил Леонтиев пред BBC.

Директор на руските генетични технологии беше известният руски биолог и съветник на Игор Сечин, Константин Северинов, който също отказа коментар.

Сечин е начело на контролния съвет на АОНЦ, в чийто състав влизат още вицепремиерът Татяна Голикова, помощникът на Путин Андрей Фурсенко и Мария Воронцова.

Според източник на BBC, петролната компания ще харчи 200 милиона долара годишно за развитието на тази АОНЦ. "Това е проект на дъщерята на президента - те ще дадат всичко необходимо", заявява той. До момента роднинската връзка не е нито потвърдена, нито отречена.

Друг източник, който е запознат с развитието и стартирането на проекта, твърди, че "той не е направен специално за Воронцова": "Тя е талантлив човек, тя участва в него. Но това не е нейният проект, не е направен специално за нея. Това е стратегическо нещо".

"Гени на смъртта" съкращават живота

Учените от Единбургския университет са изяснили, че мутациите в гените APOE и CHRNA (открити у 70% от населението на Великобритания) ли...

Общо през следващите седем години петролната компания ще отпусне от 500 милиона до 1 милиард долара за този проект, заяви друг източник, запознат с подробностите на споразумението между правителството и "Роснефт".

"Геномът на руснаците" е работно заглавие на основния проект на AОНЦ "Руски генетични технологии". Както казаха пред BBC трима събеседници, запознати с детайлите на проекта, организацията ще се съсредоточи върху пълен генетичен анализ на руските граждани.

* Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com