Русия се намеси - вече действа споразумение за мир в Нагорни Карабах, протест в Армения срещу него

6207
Русия се намеси - вече действа споразумение за мир в Нагорни Карабах, протест в Армения срещу него
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно споразумение относно пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на изявление на прессекретаря на Путин, Дмитрий Песков, предаде БГНЕС.

"Подписано е споразумение от президента на Азербайджанската република Илхам Алиев, министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Руската федерация Владимир Путин за пълно прекратяване на огъня и всички военни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах", каза Песков.

Самият Путин също говори официално - и подчерта, че Армения и Азербайджан "спират" на сегашните си позиции в Нагорни Карабах, ще има размяна на военнопленници и трайно уреждане на конфликта.

След подписването на споразумението стана ясно, че Русия изпраща с военнотранспортни самолети Ил-76 1 960 миротворци и 470 части оборудване до Нагорни Карабах.

"За контрол на прекратяването на огъня и военните действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах е разположен миротворчески контингент на Руската федерация в размер на 1 960 военнослужещи, 90 бронетранспортьори, 380 единици автомобилна и специална техника", обяви руското министерство на отбраната.

Министерството на отбраната на Русия добави, че миротворците се транспортират с военнотранспортни самолети Ил-76 от летището в Уляновск. Ядрото на контингента ще бъдат подразделения на 15-та отделна мотострелкова бригада (мироопазване) на Централния военен окръг.

Сирийските наемници изчезват безследно в Нагорни Карабах

Оказва се, че изпратени от Анкара сирийски наемници в конфликта около Нагорни Карабах, изчезват безследно и не се завръщат по родните с...

След подписването, арменският премиер Никол Пашинян заяви на страницата си във Фейсбук, че решението за прекратяване на конфликта за Нагорни Карабах е взето въз основа на ситуацията на фронта.

"Ние се борихме срещу терористи, Азербайджан и една от най-добрите армии на НАТО - турската", каза той. "Взехме решение въз основа на обстановката на фронта. Това решение беше взето на баа на анализ на военната обстановка и съвети на хора, които най-добре знаеха каква е истинската ситуация", каза премиерът.

Пашинян добави, че е принуден да предприеме такава стъпка и подчерта, че всички подбудители на погромите в Ереван ще бъдат строго наказани.

"Нямаше друг изход освен подписването на споразумението. Искам да ви кажа много във връзка с тази ситуация, но все още не мога, защото думите ми ще застрашат военните, които сега са на своите позиции", заяви той.

"Някои от бунтовниците в Ереван бяха в Карабах, но по някаква причина те напуснаха позициите си и избягаха оттам. Сред тях има генерал. Официално декларирам, че всички подбудители ще бъдат наказани в пълната строгост на закона", каза още премиерът.

Руски военен експерт анализира загубите в Нагорни Карабах

"Бойните действия със средна интензивност, например край Нагорни Карабах, многократно отстъпват по мащаби и разходи на ресурси на глоба...

Думите на Пашинян обаче не успокоиха хората в Армения и хиляди протестиращи излязоха на Площада на Републиката в Ереван. Част от протестиращите срещу решението за прекратяване на войната в Нагорни Карабах нахлуха в сградата в търсене на премиера Никол Пашинян. Демонстрантите искаха някой от военното ръководство на страната да поеме контрола върху ситуацията.

Някои от протестиращите в Ереван се преместиха в президентския дворец с искане Генералният щаб да вземе властта в свои ръце.

Още: "Ердоган е предложил на Путин работна група за Нагорни Карабах"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com