Русия ще получи 9 тона обогатен уран от Иран

6435
Русия ще получи 9 тона обогатен уран от Иран
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран ще изнесе в близките дни в Русия 9 тона обогатен уран, предаде агенция ИРНА, като се позовава на министъра на атомната енергия Али Акбар Салехи. В замяна ще получи 137 тона уранов концентрат – изходна суровина за обогатяване, посочва БГНЕС.

В съответствие със споразумението за иранската ядрена програма, сключено през юли във Виена между Техеран и шестте международни посредници (петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия) Иран се задължава да съкрати своите запаси от обогатен уран от 10 тона на 300 кг.

Иран прекрати производството на обогатен до 20% уран

Иран потвърди, че производството на обогатен до 20% уран е било преустановено в присъствието на инспектори от МААЕ, предаде БГНЕС. "В ...

Наличните 10 тона и количествата над уговорения обем, обогатени в бъдеще, страната е задължена да продаде. В замяна има право да придобие уранова руда или концентрат на свободния пазар.

Фактът, че Иран продава обогатен уран на Русия свидетелства, че страната продължава да изпълнява своята част от задълженията, поети по споразумението наред с демонтирането и изпращането на склад под контрола на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) на две трети от центрофугите в страната, отбелязва ТАСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com