Русия ускорява доставката на C-400 за Турция, Путин вижда кюрдите като част от Сирия

3534
Русия ускорява доставката на C-400 за Турция, Путин вижда кюрдите като част от Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия ще ускори доставката на зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" за Турция. Това съобщи руският президент Владимир Путин след разговори с турския си колега Реджеп Ердоган в Анкара. Путин посети Турция за първата копка от проекта АЕЦ "Аккую".

"Разбира се, обсъдихме състоянието на сътрудничеството между Русия и Турция във военно-техническата област. По-специално изпълнението на договора за доставка за Турция на зенитно-ракетни системи С-400" Триумф". Приехме решение да ускорим срока за доставката на тези високоефективни руски отбранителни комплекси", каза Путин, според БГНЕС.

Ердоган и Путин дадоха старта на строителството на АЕЦ "Аккую"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин положиха основите на първата ядрена централа на Турция. &...

В областта на темите по сигурност, руският президент дискутира и кюрдския въпрос. Според него ако няма максимална координация между всички заинтересовани страни по кюрдския въпрос в Сирия, няма да има добър краен резултат.

"Що се отнася до бъдещото устройство и настоящия политически диалог, ние изхождаме от това, че кюрдският народ е част от многонационалния народ на Сирия и има право да участва в политическите процеси, да намери своето място в бъдеща Сирия, но разбира се, изхождаме от това, че всеки процес в този план трябва да се случва при максимална координация между всички заинтересовани страни. Кой трябва да участва в този преговорен политически процес, какво място трябва всеки народ да заеме в бъдещето на Сирия, това трябва да се определи от самия сирийски народ", заяви Путин, цитиран от Агенция "Фокус".

Заедно с Ердоган, той откри строителството на първата ядрена централа на Турция. Чрез видео връзка Ердоган нареди полагането на основите на АЕЦ "Аккую", която ще струва 20 милиарда долара. След като бъде завършена електроцентралата ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси.

Първата голяма част от проекта трябва да завърши през 2023 година, когато се отбелязват 100 години от създаването на съвременна Турция и да бъде завършен изцяло през 2026 година.

Вижте как посрещнаха Путин в Турция (ВИДЕО)

15,12 ч. турско време президентът на Русия Владимир Путин кацна на летището Есенбоа в столицата Анкара и се отправи към двореца на Редж...

Строителството на газопровода "Турски поток" ще помогне за повишаването на енергийната сигурност на Турция и страните от Югоизточна Европа, ако те поискат това, заяви още Владимир Путин след края на преговорите си с Реджеп Ердоган. "Строителството на газопровода "Турски поток" върви по график. Изграждат се две тръби в морския участък, скоро ще започне подготовката за строителството на сухопътната част от проекта. Това ще позволи да се насити с газ както пазара в Турция, така и в редица други страни от Югоизточна Европа, ако естествено, те пожелаят това, а също така ще се повиши енергийната сигурност на региона", каза Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия