Руснаците четат повече книги по време на самоизолацията

2096
Руснаците четат повече книги по време на самоизолацията
Снимка: Столична библиотека

Руснаците са почти шест пъти по-склонни да купуват книги на фона на пандемия, като повечето от книгите са закупени през април в района на Москва, Краснодарския край и Татарстан, сочи проучване на един от най-големите руски онлайн търговци на дребно, пише ТАСС. „По време на режима на самоизолация руснаците започнаха да отделят повече време за саморазвитие и четене на книги. През април 2020 г. клиентите са купили 5,5 пъти повече книги, отколкото през април 2019 г.

Общо над 1,5 милиона книги са били продадени за месец, обяснява онлайн търговецът. Сред тях - 94 000 книги за оцветяване, почти 83 000 учебници и 44 000 комплекта с инструкции”, се казва в проучването. Продажбите на книги през април са нараснали най-силно в района на Москва и Краснодарския край. Те са се увеличили 6,5 пъти на годишна база. А ръстът в Татарстан е 7,5 пъти. Най-продаваното издание за април е било книгата на психолога Михаил Лабковски: „Искам и ще: Приемам себе си, обичам живота и ставам щастлив“, от която само през миналия месец са били продадени 6 000 екземпляра.

Старозагорското ВиК дари книги за годишнината на Гео Милев

Чрез община Стара Загора Профилираната природо-математическа гимназия „Гео Милев“, Центърът за подкрепа за личностно развит...

Най-популярното произведение на изкуството пък е станало „Зулейха отваря очи“ от Гузел Яхина. Сред търсените книги са били „Малки жени“ от Луиз Алкот, „Учителят и Маргарита“ от Михаил Булгаков, „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин и „Война и мир“ на Лев Толстой. В допълнение към книгата на Лабковски, най-популярните научно-популярни издания са също „Подсъзнанието може да направи всичко!“ от Джон Кехо, „NON SON. Бъдете уверени в своите способности и не позволявайте на съмненията да ви спрат да продължите напред“, Джен Цицерон, Тънкото изкуство на пофигизма от Марк Менсън и „Радикалната прошка“.

Руснаците са станали много по-активни при закупуването и на периодични издания чрез интернет поради самоизолацията и ограничението в разпространението на печатни медии. През април тази година купувачите на онлайн търговци на дребно са закупили 1,5 пъти повече списания, отколкото през март. Поради преминаването на учениците към дистанционна форма на обучение, търсенето на образователна литература значително е нараснало. През април продажбите на географски атласи се увеличили почти 13 пъти. Учебниците - 4,5 пъти, учебните карти - почти 3 пъти, а речниците - 2 пъти. Най-популярните образователни издания, които са купувани за най-малките, са „Буквар“ от Надежда Жукова, „Бързо четене за деца от 6 до 9 години“ и „Интелигентна система за обучение за деца 6-7 години“ на Шамил Ахмадулин, „Подготовка за училище. Уча се да пиша красиво. 5-6 години" от Тамара Клементович и "Годишен курс: за деца 2-3 години" на Анна Далидович.

В допълнение към образователната литература, родителите купуват книги за детска психология, детска художествена литература и помощни средства за развитие на децата. В топ 5 най-търсени издания, според този търговец, са "Енциклопедия за добрите дела: Приказки за бебета" и "Аз преодолявам страховете" от Елена Улева, както и "Тайна тайна: Привързаност в живота на детето" от Людмила Петрановская, "Тайните на пластилин" от Рони Орен и "Голямата книга на проходилки, авантюристи и Лабиринти" от Кристин Робсън.

Както отбелязва проучването, друга тенденция е нарастващото търсене на креативни продукти. През изминалия месец продажбите на антистресови книжки за оцветяване, които се купуват както за деца, така и за възрастни, са се увеличили почти 9 пъти. Продажбите на моливи и химикалки - 8,5 пъти, тетрадки за творчество и книги за скици - 8 пъти, албуми за събиране - 3 пъти.

Всеки четвърти ученик у нас изобщо не чете книги

Около 26% от българските ученици изобщо не четат книги или четат, но много рядко. Това показва проучване на Института за изследвания в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com