САЩ и Иран са близо до компромис по иранската ядрена програма?

19152
САЩ и Иран са близо до компромис по иранската ядрена програма?
Снимка: Getty Images / Guliver

Вашингтон и Техеран водят преговори за компромисен вариант на преговорите по иранската ядрена програма. Това твърдят източници, запознати с материята, цитирани от АП.

Иран би могъл да запази по-голяма част от технологията си за обогатяване на уран. Подобен вариант ще да даде нов ход на продължителните разговори.

Постигнат е сериозен напредък по иранската ядрена програма?

Администрацията на президента Барак Обама е приела 80 на сто от исканията, които Иран е поставил в преговорите за своята ядрена програм...

Дълго време Иран отказваше да изпълни исканията на САЩ за дълбоки намалявания на броя на центрофуги, които използва за обогатяване на уран. Те биха могли да произведат материал с широка употреба – от химиотерапия при лечение на онкоболни до ядро на атомна бомба, информира БГНЕС.

Дипломатическите източници на агенцията твърдят още, че въпреки възможностите, няма гаранция, че обсъжданите предложения ще бъдат приети. В тях се казва, че Иран може да задържи по-голяма част от своите повече от 10 000 центрофуги, но при условие, че ги реконструктурира, така че да произвеждат по-малко количество обогатен уран.

Договорът с Иран би могъл да включва и други клаузи. Една от тях е, че страната ще може да складира само определен вид газ, който се добива от урана като неговото количество отново ще зависи от броя работещи центрофуги. Друга клауза ще задължава Иран да изнася произведения уран, като оставя за себе си по-малко от необходимото за производство на бомба, въпреки че страната многократно е заявявала, че няма намерение да произвежда такова оръжие.

Според говорителката на държавния департамент Джейн Псаки в момента се провеждат дискусии, които обхващат широк кръг от теми, но са фокусирани основно върху блокирането на възможностите на Иран да произведе ядрена бомба.

Преговорите за иранската ядрена програма продължават в Цюрих

Ирански и американски дипломати започнаха днес двудневна среща в Цюрих за иранската ядрена програма. Делегацията на северноамериканска...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com