САЩ излязоха от Афганистан, но все още там има американци

3374
САЩ излязоха от Афганистан, но все още там има американци
Снимка: Getty Images

Командирът на американските военни сили в Афганистан и посланикът на Вашингтон се качиха на последния евакуационен полет от Кабул, заяви ръководителят на Централното военно командване на САЩ ген. Кенет Макензи.

"На последния излетял самолет беше генерал Крис Донахю, командир на 82 -ра въздушнодесантна дивизия, и моят командир от сухопътните сили там“, каза ген. Макензи пред репортери в Пентагона.

"И той беше придружен от посланик Рос Уилсън", допълни Макензи, цитиран от БГНЕС.

Съединените щати отвориха "нова" глава относно Афганистан и преместиха дипломатическите си операции в Катар, подчерта държавният секретар Антъни Блинкен, като потвърди ангажимента да САЩ да помогнат на всеки американец, който иска да напусне изтощената от войната страна.

Байдън разреши ответен удар заради нападението над летището в Кабул

Президентът на САЩ Джо Байдън позволи на американските военни в Афганистан да не се спират пред нищо, за да накарат терористите да плат...

"Преустановихме дипломатическото си присъствие в Кабул и прехвърлихме операциите си в Доха, Катар", каза Блинкен и добави, че Конгресът ще бъде уведомен.

Главният дипломат на Америка, говорейки само часове след като последните американски евакуационни полети напуснаха Кабул, заяви, че малък брой американски граждани, "под 200", но вероятно по-скоро само 100, са останали в Афганистан. Много от тях са с двойно гражданство, както и редица афганистанци, които искат да напуснат, но не са успели да се качат на американските самолети.

Стана ясно и, че САЩ са деактивирали военно оборудване, оставено в Афганистан, така че да не може да се използва отново.

"Предпочетохме системите (за противоракетна отбрана на летището) да работят до последната минута, това са сложни системи, които отнемат време и са технически трудни за разглобяване, затова ги деактивирахме, за да не се използват никога повече, счетохме за по-важно да изтеглим нашата армия, а не военната техника", казаха военните на брифинг.

Ген. Макензи заяви, че 26 военни превозни средства и 73 самолета са умишлено повредени. "Те никога повече няма да летят", увери генералът.

ООН не обсъжда разполагане на миротворци в Кабул

Идеята за разполагане в Кабул на миротворци на ООН не се обсъжда в момента, заяви говорителят на генералният секретар на организацията ...

Заради напускането на Афганистан, американският президент Джо Байдън ще говори пред нацията днес, 31 август.

Байдън похвали военните за евакуацията на американски войски, дипломати и почти всички американци, както и десетки хиляди афганистански съюзници, които са работили или са воювали заедно с международните сили във войната. "През последните 17 дни нашите войници извършиха най –голямата въздушна евакуация в историята на САЩ, евакуирайки над 120 000 американски граждани, граждани на нашите съюзници и афганистански съюзници на САЩ", каза Байдън.

Великобритания е готова да започне нови атаки по цели на терористичната организация "Ислямска държава" в Афганистан, заяви началникът на щаба на ВВС на Обединеното кралство Майкъл Уигстън в интервю за The Daily Telegraph.

"В крайна сметка всичко се свежда до факта, че ние трябва да можем да играем глобална роля в международната коалиция за победа над ИД, независимо дали чрез удари или преместване на войски или оръжия в определена държава бързо и в необходимото количество", каза той.

Изявлението на Уигстън дойде след като международната антитерористична коалиция, ръководена от САЩ, обеща да продължи борбата срещу бойците на ИД, прибягвайки до всички налични средства-военни, разузнавателни, дипломатически, икономически и правоприлагащи. Коалицията остро осъди терористичните атаки в Кабул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com