САЩ признаха, че са се провалили в борбата с афганистанските наркотици

23809
САЩ признаха, че са се провалили в борбата с афганистанските наркотици
Снимка: Getty Images/Gulievr

САЩ са загубили около 10 милиарда долара за последните години за борбата с производството на наркотици в Афганистан, но така и не са постигнали никакви сериозни успехи в тази сфера. Това заяви в интервю за CNN генералният инспектор на САЩ по въпросите на реконструкцията на Афганистан Джон Сопко.

„Изразходихме за реконструкция в Афганистан повече от 100 милиарда долара – повече, отколкото за всяка друга страна по време на съществуването на нашата страна”, отбеляза инспекторът. "В момента ние влагаме в Афганистан два пъти повече, отколкото в Египет, Пакистан и Израел, взети заедно", добави Сопко.

САЩ обмислят пълно изтегляне от Афганистан

Военното ръководство на САЩ е предложило оставянето на 10 хиляди военнослужещи в Афганистан след края на бойната мисия на НАТО през дек...

„От тези средства 10 милиарда долара са отишли за борба с наркотиците. Ако се погледне производството, култивирането, дори и това дали сме успели да прекъснем връзката между наркокултурите, производството на наркотици и действията на екстремисти, то всички тези показатели сочат, че ние сме претърпели неуспех”, допълни инспекторът и подчерта: „Това предизвиква нашето безпокойство.”

По думите му в Афганистан набират сила криминални групировки, които се занимават с производството на наркотици и се борят срещу правителството на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com