САЩ се присъедини към Израел с изявление против напредъка на Иран в Сирия

2090
САЩ се присъедини към Израел с изявление против напредъка на Иран в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ и Израел ще работят заедно, за да гарантират, че Иран няма да може да наложи военното си присъствие в южната част на Сирия, съобщиха от Белия дом, предаде БГНЕС.

"Заедно с Израел искаме да гарантираме, че Иран няма да се сдобие с възможност да създаде военни бази в южната част на Сирия", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър във връзка с изявлението от по-рано на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който се противопостави на постигнатия напредък на Русия и САЩ в югозападната част на Сирия.

Израел се обяви против мира в Сирия

Израел се обявява категорично против плановете на Москва и Вашингтон за примирие в южната част на Сирия, тъй като това би позволило на ...

Прессекретарят на Белия дом заяви, че Вашингтон ще продължи преговорите по търсенето на "продуктивни способи за прекратяване на огъня" в арабска република.

"Явно е, че една от целите ни остава да се гарантира категорично, че Иран няма да стъпи в южната част на Сирия. Необходимо е да продължим с преговорите с премиера Нетаняху по въпросите, които предизвикаха у него притеснения, но мисля, че имаме една обща цел", допълни още Спайсър.

В неделя (16 юли) израелският вестник "Аарец" съобщи, че Израел се обявява категорично против плановете на Москва и Вашингтон за примирие в южната част на Сирия, тъй като това би позволило на Иран да разшири присъствието си в региона. Според източници на изданието от правителството на Израел, премиерът Нетаняху дори е съобщил вече официално позицията си на президента на Франция Еманюел Макрон на по време на срещата им в Париж. Причина за недоволството от постигнатото примирие от страна на Йерусалим са плановете на Иран за нарастване на военното присъствие в региона. Според Израел Иран има намерение да изгради в Сирия база за ВВС и морския флот, да изпрати в страната военен контингент и съветници.

Междувременно коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС) установи контрол над 8 района в близост до град Ракка, считан за столицата на "Ислямска държава" в Сирия.

ЕС и Русия засилват сътрудничеството си, Лавров поиска махане на санкциите срещу Сирия

Русия и ЕС се договориха за активизиране и повишаване на нивото на контактите по всички ключови области на външната политика, включител...

Според данни на агенция "Фират" последният освободен от "Ислямска държава" квартал е бил "Ярмук", където арабско-кюрдските отряди са унищожили 28 бойци от терористичната групировка. Спасени са били общо повече от 500 души, предимно жени и деца.

Офанзивата над Ракка продължава вече 41-ви ден, като подкрепа на СДС по въздух оказват военновъздушните сили на международната коалиция под егидата на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com