X
 
 

САЩ върви към закон заради Хонконг

553 0
САЩ върви към закон заради Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver
Сенаторите в Конгреса на САЩ гласуваха единодушно в подкрепа на законопроект за защита на човешките права в Хонконг, предаде БГНЕС.

Сега документът ще влезе в Камарата на представителите, където наскоро приеха друг законопроект с подобно съдържание - основата му е търговският статут на Хонконг в търговските отношения със САЩ и как той може да бъде променен заради човешките права. Двете камари на Конгреса ще трябва да се обединят около един текст, който след това ще бъде изпратен за подпис на президента Доналд Тръмп.

Протестиращи организираха дръзко бягство от обсадения университет в Хонконг (ВИДЕО)

Десетки протестиращи в Хонконг организираха дръзко бягство от двудневната полицейска обсада на университетския кампус, като спуснаха въ...

По време на същата сесия, сенаторите приеха забрана на продажбата от САЩ на някои видове боеприпаси за полицията в Хонконг.

В Хонконг избухнаха масови протести преди половин година, след опит да бъде въведен закон за екстрадиция от автономния град в посока "континентален Китай". От тогава бяха арестувани поне 4500 души, най-малкият от които е на 11 години. Повече от 1500 демонстранти и 400 полицаи бяха ранени по време на нестихващите протести.

През октомври, под натиска на протестите градската управа се съгласи изцяло да премахне закона, а не само да го отложи. Това не сложи край на демонстрациите на хора, искащи реална независимост от Пекин. Протестите станаха по-малобройни, но с повече прояви на насилие и агресия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители