Саудитска Арабия имала шпиони в Twitter, единият успял да избяга

1584
Саудитска Арабия имала шпиони в Twitter, единият успял да избяга
Снимка: iStock/Guliver

Правителството на Саудитска Арабия вербувало двама служители на Twitter, за да се сдобие с личните данни на критици на режима, пише БГНЕС, позовавайки се на CBS.

Федерален прокурор в Сан Франциско повдигна обвинения на двамата мъже, които вече не работят в интернет гиганта.

Убийството на Хашоги е "грешка" и "гнусно престъпление", твърди принц Салман

Принц Мохамед бин Салман категорично отрече да е поръчал убийството и разчленяването на саудитския журналист Джамал Хашоги. "Абсолютно...

Сред шпионираните потребители на Twitter бил популярен журналист който има над 1 милион последователи в социалната мрежа, както и други критици на правителството в Рияд.

На двамата вербувани, които не били на позиция, осигуряваща им достъп до личните данни на потребителите, било платено със скъпи часовници и банкови преводи за десетки хиляди долари към техни тайни банкови сметки. Двамата са обвинени в работа като агенти на Саудитска Араби,я без да разкрият това свое качество пред властите в САЩ.

На Ахмад Абуамо, който напуснал позицията на мениджър на медийните партньорства през 2015 г., е повдигнато и обвинение в даване на фалшиви показания на агенти на ФБР. Абуамо основал компания с ограничена отговорност, чрез която да получи 100 000 долара от правителството на Саудитска Арабия, твърдят прокурорите. Според обвинението, седмица след като се срещнал с агент на Рияд в Лондон, Абуамо започнал да влиза в личните данни на потребителите на Twitter, от които се интересували в Саудитска Арабия.

Другият вербуван се казва Али Алзабара. Той работел в Twitter като инженер, а Саудитска Арабия му платила полет до Вашингтон, за да се срещне с неназован роднина.

Щабът на Тръмп разкритикува решението на Twitter да спре политическата реклама

Решението на Twitter да спре политическите реклами беше критикувано от предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише сайта з...

"Седмица, след като се върнал в Сан Франциско, Алзабара започнал да влиза без позволение в базата данни с лична информация на потребители на Twitter", пише в обвинението.

Абуамо е задържан, докато Алзабара избягал в Саудитска Арабия. Когато било разкрито, че е влизал в базата данни с лична информация, той бил привикан от шефовете си в Twitter, за да даде обяснения. Алзабара казал, че го правел от любопитство. Служебният му лаптоп бил отнет, а той бил временно отстранен от длъжност, която включвал техническа поддръжка на сайта на Twitter. На следващия ден той се качил на полет за Саудитска Арабия заедно със съпругата и дъщеря си и написал на Twitter имейл от самолета, че напуска. Досега властите в САЩ не са успели да го открият.

Саудитска Арабия имала интерес към данните на 6000 души, сред които 33-ма, за които Рияд официално поискали информация по спешност от Twitter. Предполага се, че с информацията саудитските власти са можели да определят къде точно се намират въпросните критици на режима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com